Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί για να συζητήσουν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε γνωστό από διεθνή ΜΜΕ, έχει μπει ξανά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη ναυτιλία στο πλαίσιο των κυρώσεών της στο ρωσικό πετρέλαιο.
Αυτό που εξετάζεται είναι η απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου διά θαλάσσης- προοπτική η οποία είχε «παγώσει» τους προηγούμενους μήνες λόγω της έντονης αντίδρασης Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.
Σύμφωνα με το Politico, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα αποτελούν το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια που συναντάει η ΕΕ στην προσπάθειά της προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ειδικά μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Το άλλο εμπόδιο είναι η Ουγγαρία, η οποία έχει εκφράσει σειρά ενστάσεων.
Ειδικότερα, Αθήνα, Λευκωσία και Βαλέτα ανησυχούν ότι η ΕΕ θα πυροβολήσει τα πόδια της απαγορεύοντας στους στόλους τάνκερ τους να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο τιμής χωρίς να εξασφαλιστεί πρώτα ότι η ίδια απαγόρευση θα υιοθετηθεί και από άλλες μεγάλες ναυτιλιακές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ινδία και την Ινδονησία, αναφέρει η στήλη Playbook του Politico. Όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν απλά να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, διπλωμάτες από άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι το να ζητείται καθυστέρηση έως ότου υιοθετήσει το μέτρο η Ινδία, είναι ουσιαστικά το ίδιο με το να ζητείται να μην επιβληθούν οι κυρώσεις. Άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης στο Politico ότι πολλές χώρες έχουν θυσιάσει εισόδημα και προσοδοφόρες επιχειρήσεις για τον μεγαλύτερο στόχο του τερματισμού του πολέμου και της αποθάρρυνσης της Ρωσίας, και άλλη πηγή υποστήριξε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνούν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τις δύο χώρες έναντι της Τουρκίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιράν: Δηλώνει έτοιμο να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ σε μια εβδομάδα υπό όρους
- Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα εξαπατούσε το Δημόσιο με «εικονικές» εταιρείες – Πάνω από 13,3 εκατ. ευρώ η ζημιά
- Ντόρα: «Να ξεκαβαλικέψουν» κάποιοι υπουργοί – Άδωνι μήπως υπονοεί εσένα;
- Σαουδική Αραβία: Επανεκκίνησε τον αγωγό πετρελαίου Ανατολής – Δύσης
- Στα 7,30 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Alter Ego Media η Edison
- Ελληνικές τράπεζες: Με ισχυρή ατζέντα στο Λονδίνο
- FT: Πλαστά τιμολόγια άνοιξαν στην ρωσική A7 τον δρόμο για πληρωμές 6,9 δισ. δολαρίων μέσω διεθνών τραπεζών
- Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. - Ενημέρωση Αναλυτών Οικονομικών Αποτελεσμάτων Α΄ Εξαμήνου 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








