Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ρωσία έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 90% της αγοράς της στις βόρειες χώρες του μπλοκ, που προηγουμένως ήταν ο βασικός προορισμός των αποστολών από τους τερματικούς σταθμούς της Βαλτικής και της Αρκτικής.
Η Ρωσία απέστειλε μόλις 95.000 βαρέλια την ημέρα στο Ρότερνταμ -τον μόνο εναπομείναντα ευρωπαϊκό προορισμό της για θαλάσσιες παραδόσεις εκτός της ζώνης Μεσογείου/Μαύρης Θάλασσας- τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Νοεμβρίου. Έστελνε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις αρχές Φεβρουαρίου. Κράτη όπως η Λιθουανία, η Γαλλία και η Γερμανία διέκοψαν τις εισαγωγές πριν από αρκετούς μήνες, ενώ η Πολωνία ακολούθησε το παράδειγμα τον Σεπτέμβριο.
Τα κράτη της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν το επίπεδο του πλαφόν των τιμών τους στις αποστολές ρωσικού αργού το συντομότερο την Τετάρτη. Τα φορτία που αγοράζονται σε τιμές πάνω από αυτό το επίπεδο θα χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκές και βρετανικές υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση.
Οι συνολικοί όγκοι που αποστέλλονται από τη Ρωσία μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα εβδομάδων των 2,67 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τις επτά ημέρες έως τις 18 Νοεμβρίου, ενώ ο λιγότερο ασταθής μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων ήταν επίσης χαμηλός, αν και παρέμεινε πάνω από τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι συνεχιζόμενες μειώσεις συνέβαλαν στην πτώση των εβδομαδιαίων εσόδων του Κρεμλίνου από το εμπόριο πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Ο όγκος του αργού πετρελαίου στα πλοία που κατευθύνονται προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, συν οι ποσότητες σε πλοία που δεν έχουν ακόμη δείξει τελικό προορισμό, αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ στα 2,45 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα στις τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Νοεμβρίου.
Η εκτροπή των εξαγωγών αργού της Ρωσίας στην Ασία ανατρέπει τις εμπορικές ροές και δίνει νέα πνοή στα γερασμένα πετρελαιοφόρα, που διαφορετικά θα κατευθύνονταν προς το σκραπ, σημειώνει το Bloomberg.
Και τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό γίνονται πιο μυστικοπαθή σχετικά με τους τελικούς προορισμούς τους. Σημειώθηκε μεγάλο άλμα στα πλοία που φεύγουν από τη Βαλτική και δείχνουν ως επόμενο προορισμό τους το Πορτ Σάιντ ή τη Διώρυγα του Σουέζ. Παραμένει πιθανό ότι τα περισσότερα από αυτά τα πλοία θα αρχίσουν να γνωστοποιούν, μόλις περάσουν από το κανάλι, ως προορισμούς λιμάνια της Ινδίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Από 16 Μαΐου οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- HelleniQ Energy: Ισχυρή πτώση 94% στα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο
- Lavipharm: Αυξημένα 46,8% τα καθαρά κέρδη στα 1,63 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο
- Νέα εποχή με το MagentaOne της Cosmote Telekom
- Χρηματιστήριο: Φρένο με οριακές απώλειες στο ανοδικό σερί – Άλμα 12% στην πρεμιέρα της η Qualco
- ΕΤΑΔ: Επτά επενδυτικά σχήματα για την εκμίσθωση της «Ακτής Βουλιαγμένης»
- Politico- έκθεση IISS: Η «στρατιωτική αντικατάσταση» των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα κόστιζε 1 τρισ. δολάρια
- Κτηματολογικές διαφορές Δημοσίου – πολιτών: Από 16 Σεπτεμβρίου η επίλυση με διαμεσολάβηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις