Φυσιολογική είναι μέχρι σήμερα η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία, καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες, με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, όπως αναφέρει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕΑΕ παρακολουθεί ενεργά και αδιάλειπτα την κατάσταση στην Ουκρανία όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η οποία απειλείται λόγω του πολέμου.
Όπως υπογραμμίζει η ΕΕΑΕ αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στην Ελλάδα, στην απευκταία περίπτωση ενός ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, «λόγω της μεγάλης απόστασης δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία».
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου».
Η ΕΕΑΕ δηλώνει «ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου “προληπτικά” και “για κάθε περίπτωση”».
Σημειώνει ακόμη ότι «οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα.
Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».
Ακόμη, η ΕΕΑΕ υπενθυμίζει ότι υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα ένα νέο, πλήρως αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, βάσει των οποίων το σχέδιο αυτό αναπτύχθηκε, τα πιθανά μέτρα απόκρισης για την περίπτωση της χώρας μας περιλαμβάνουν εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και, κατά μέγιστο, τον ενδεχόμενο περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιαπωνία: Συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο 2025
- Morgan Stanley: Ανεβάζει την τιμή – στόχο της Metlen στα 62 ευρώ
- Ποια ελληνική εταιρεία εγκαινιάζει στρατηγική συνεργασία με Ισραηλινό φορέα της αμυντικής βιομηχανίας
- Γαλάζια Σημαία 2025: Η Ελλάδα λάμπει με 657 βραβεύσεις – Ξεχωρίζουν Χαλκιδική και Κρήτη
- Motor Oil: Στις 26 Μαϊου τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2025
- Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Ποια είναι η Ουκρανική Sky Up Airlines που ξεκινά απευθείας πτήσεις Ελλάδα-Μολδαβία
- Γιώργος Αλεβίζος: Από τον Γρηγόρη, Οικονομικός Διευθυντής στον όμιλο Σφακιανάκη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις