Ενέργεια

Εγκρίθηκε η μονάδα υδρογόνου της Hellenic Hydrogen (Motoroil, ΔΕΗ) στο Αμύνταιο

Από αριστερά, Γιώργος Τριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ομίλου Motor Oil, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, CEO Hellenic Hydrogen και Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος της ΔΕΗ

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου θα έχει δυναμικότητα 15.500t ετησίως

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έλαβε από το Υπουργείο η Hellenic Hydrogen, κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ, για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου, δυναμικότητας 15.500t ετησίως και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας 100 MW, εντός του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα στην Κοζάνη.

Το έργο συνολικά θα περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου, δυναμικότητας 100 MW (Power to-Gas), εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΗΣ) Αμυνταίου – Φιλώτα καθώς και έναν αγωγό διοχέτευσης παραγόμενου υδρογόνου προς αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2.906 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7.847 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 27.838 εκατ. ευρώ, από 24.187 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 29.738 […]

Τα μέρη του έργου

Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα παραγωγής υδρογόνου, θα παράγει «πράσινο» υδρογόνο (“Green” Ηydrogen) εκτιμώμενης μέγιστης ποσότητας περίπου 15.500.000 kg/έτος, το οποίο θα παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχέεται στο δίκτυο Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται (ως μείγμα φυσικού αερίου & υδρογόνου) από διάφορους βιομηχανικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Αναλυτικότερα, το έργο θα περιέχει τα εξής:

1. Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με τη μέθοδο της αλκαλικής ηλεκτρόλυσης του νερού εντός της έκτασης του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.

2. Μονάδα συμπίεσης υδρογόνου (από πίεση περίπου 30 bar σε πίεση έως 90 bar).

3. Αγωγό διοχέτευσης υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, εκτιμώμενου μήκους 9,05 km και πίεσης έως 90 bar.

4. Μετασχηματιστή 150/11 kV για την ηλεκτρική τροφοδοσία της μονάδας από το εθνικό δίκτυο 150 kV.

5. Δεξαμενή με δυνατότητα αποθήκευσης ακατέργαστου νερού, μέγιστης χωρητικότητας 2Χ5.000 m3, εντός του γηπέδου του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα. Το νερό θα προέρχεται από την Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου (Ταμιευτήρας) ή εφεδρικά, από νέα γεώτρηση κοντά στη μονάδα υδρογόνου. Οι ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας σε νερό εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 10 kg H2O / kg παραγόμενου υδρογόνου.

6. Δίκτυο ακατέργαστου νερού, για τη μεταφορά του από τις δεξαμενές ακατέργαστου νερού στην Μονάδα Παραγωγής Υδρογόνου εντός του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.

7. Σύστημα αντίστροφης ώσμωσης – απιονισμού νερού εντός της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου.

8. Αποθήκη προσωρινής αποθήκευσης υδρογόνου εντός της μονάδας, με δυνατότητα αποθήκευσης της τάξης των 9 x 540 kg, σε πίεση 30 bar.

Επιμέρους παράμετροι

Στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων, περιγράφεται επίσης η παραγωγική διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα λειτουργεί η μονάδα, αλλά δε θα αναλυθεί περαιτέρω καθώς αφορά τεχνικές λεπτομέρειες.

Ακόμη, περιγράφονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις της έκτασης στην οποία θα λάβει χώρα το εν λόγω έργο, ενώ αναλυτικά περιγράφονται και η χρήση των πρώτων υλών και ιδίως το νερό που θα είναι η κυρίαρχη πρώτη ύλη.

Επιπλέον αναφέρονται ότι οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα θα κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα λόγω της σκόνης που θα παράγεται από τις εργασίες κατασκευής, ενώ από την κατασκευή και μετά περιγράφεται η απόρροια υγρών αποβλήτων καθώς και τα είδη αυτών.

Τέλος, πρόκειται να απασχολήσει επίσης 470 άτομα κατά τη φάση κατασκευής και 28 άτομα κατά τη φάση λειτουργίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu