Επικαιρότητα

Είπαν – ξείπαν για την έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ για ανακαινίσεις

Το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ

Η διάταξη που προβλέπει κίνητρο έκπτωσης φόρου έως 3.200 ευρώ το χρόνο για πέντε χρόνια, για όσους κάνουν δαπάνες ανακαίνισης ακινήτων, εξοφλώντας με πλαστικό χρήμα και παίρνοντας απόδειξη, επανεξετάζεται. Η σχετική διάταξη έχει περιληφθεί στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η διάταξη επανεξετάζεται καθώς έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό και δεν εγκρίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ.

Λένε πάντως, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια διόρθωσης, ώστε είναι δημοσιονομικά εφικτή αλλά δεν αποκλείεται και η απόσυρσή της.

H διάταξη ορίζει ότι «οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ».

Απαραίτητη προϋπόθεση η εξόφληση των δαπανών με πλαστικό χρήμα και η λήψη των απαιτούμενων παραστατικών, δηλαδή απόδειξη ή τιμολόγιο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu