Αίτημα για την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν αλλά και στον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.
Στόχος της Αθήνας είναι να μπορέσει η χώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της και να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει με τις προγραμματισμένες εκδόσεις το ετήσιο ποσό των 15 δισ. ευρώ σε μορφή εντόκων γραμματίων που δικαιούται βάσει συμφωνίας με την τρόικα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε το όριο αυτό να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι για την ώρα εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στην πρόταση της Αθήνας, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συστήσει στις ελληνικές τράπεζες – κύριους αγοραστές των ελληνικών τίτλων – να μην επενδύσουν εκ νέου σε έντοκα γραμμάτια, στο πλαίσιο της προσεκτικής διαχείρισης της ρευστότητάς τους.
Η Αθήνα ζητεί και την άμεση επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που μέχρι τώρα είναι συνδεδεμένα με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: Το Ιράν από νταής έχει μετατραπεί στον ηττημένο της περιοχής – Θα χτυπηθεί πολύ σκληρά
- «Aσημένιος» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού o Λευτέρης Πετρούνιας
- Ινδία: Αυξήσεις στις τιμές του υγροποιημένου αερίου πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής
- Κικίλιας για αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, υπάρχει ήδη πίεση από το πετρέλαιο
- Γιασάρ Γκιουλέρ: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία»
- Μπέσεντ: Εξετάζουμε την άρση των κυρώσεων σε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο
- Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Ο ρόλος του Δημοσίου και το νέο οικοσύστημα εταιρειών και καινοτομίας
- Ντουμπάι: Αποκαθίσταται μερικώς η λειτουργία του αεροδρομίου ύστερα από προσωρινή αναστολή του
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







