Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν «πάνω από 1.100 σεισμοί
«Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί»
Πάνω από 16.500 σεισμοί έχουν καταγραφεί από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν βάσει της ανακοίνωσης «πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 16 σεισμούς με Μ≥4.0, και 4 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8».
Παράλληλα «κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0».
Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι «στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ»
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16.500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14.400 με μεγέθη Μ≥1.0.
Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 16 σεισμούς με Μ≥4.0, και 4 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0.
Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ.

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 11 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 12 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Στο πλαίσιο της πύκνωσης του σεισμολογικού δικτύου στην περιοχή γύρω από τη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στις 11 Φεβρουαρίου στη νήσο Ίο, όπου εγκατέστησαν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος (HA.IOSI).
Συγκεκριμένα, μετέβησαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης και ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- FAIS GROUP: Στα 4,7 ευρώ η τιμή διάθεσης των μετοχών της δημόσιας προσφοράς
- Ιωσήφ Βυθούλκας (Flora Food) για πώληση Αλτις, Ελεάνθη: Εστιάζουμε στην ανάπτυξη των βασικών μας προϊόντων και μένουμε Ελλάδα
- Ο Τραμπ θα επικοινωνήσει με Σι Τζινπινγκ για δασμούς
- Τα νέα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, νέος πρόεδρος ο Εμμανουήλ Ράμμος
- Δηλώσεις Καλαφάτη για …καινοτομία
- Τράπεζα Πειραιώς: 24.682 μετοχές δωρεάν σε στελέχη
- Παράταση διαβούλευσης του μηχανισμού αναδιανομής ενέργειας σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ λόγω περικοπών
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Οι 27 εταιρείες ανάδοχοι αποκατάστασης και αναδάσωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις