Επικαιρότητα

Εκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα ακίνητα: Προς ενεργοποίηση πλατφόρμας

Η μείωση του φόρου παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ το ασφαλιστήριο θα πρέπει να καλύπτει και τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, και τον σεισμό αλλά και την πλημμύρα

Έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι των φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται ότι, έως τώρα, ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών αντιπροσωπεύει το 15% του συνόλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώνουν ότι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους προκειμένου να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση του φόρου παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ το ασφαλιστήριο θα πρέπει να καλύπτει και τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, και τον σεισμό αλλά και την πλημμύρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σχεδόν 970.000 κατοικίες σε σύνολο 6.400.000 είναι ασφαλισμένες για σεισμό, φωτιά και καιρικά φαινόμενα. Έτσι, σε περίπτωση καταστροφών , το κόστος αποκατάστασης των ζημιών βαρύνει κατά κύριο λόγο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά, ακίνητο 100 τ.μ αντικειμενικής αξίας 110.000 ευρώ, επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 233 €. Με την πλήρη ετήσια ασφάλιση θα δοθεί έκπτωση 23 ευρώ ενώ για 6μηνη το ποσό πέφτει στα 16,5 ευρώ.

Για την πλήρη ασφάλισης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών αξίας 110.000 ευρώ απαιτείται η καταβολή περίπου 160 ευρώ ετησίως. Επομένως, η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί με περίπου το 15% των ετήσιων ασφαλίστρων.

Για την ενεργοποίηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu