Ενέργεια

Εκρηκτικό ράλι στο πετρέλαιο στα 119 δολάρια εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή

Financialreport.gr

Άνοδος έως τα 119,5 δολάρια το βαρέλι – Αναταράξεις σε τρόφιμα, μέταλλα και διεθνείς αγορές

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν τη Δευτέρα μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκάλεσε έντονους φόβους για σοβαρή διαταραχή στην παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.

Συγκεκριμένα, στην αγορά της Ασίας που άνοιξε πρώτη, το Brent, το βασικό διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, εκτινάχθηκε έως τα 119,50 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο περίπου 25% μέσα σε μία ημέρα και σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2022. Στη συνέχεια η τιμή κυμάινεται γύρα στα 115 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) έφτασε έως τα 119,48 δολάρια το βαρέλι, κινούμενο σχεδόν στο ίδιο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H πραγματικότητα διέψευσε τις καθησυχαστικές «εκτιμήσεις» Τσάφου

Οι πολιτικοί για μία ακόμη φορά τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις 

Η εκτίναξη αυτή θεωρείται ιστορική, καθώς το Brent βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η απόλυτη αύξηση της τιμής μέσα σε μία συνεδρίαση συγκαταλέγεται επίσης στις μεγαλύτερες στην ιστορία της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, ο χρυσός σημείωσε πτώση άνω του 2%, καθώς το ισχυρό δολάριο και οι φόβοι για πληθωρισμό άλλαξαν τις ισορροπίες στις αγορές.

Η άνοδος των τιμών δεν οφείλεται μόνο στη γεωπολιτική ένταση αλλά και σε πραγματικές διαταραχές στην παραγωγή. Η επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν οδήγησε ορισμένους μεγάλους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής να μειώσουν την παραγωγή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές της ING, χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχώρησαν σε περιορισμό της παραγωγής λόγω πιέσεων στις υποδομές αποθήκευσης και φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ως Ανώτατος Ηγέτης. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένδειξη ότι η σκληροπυρηνική πτέρυγα της ιρανικής εξουσίας παραμένει ισχυρή.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αυτή συνέχεια μειώνει τις πιθανότητες άμεσης αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ανοδος αγροτικών προϊόντων 

Η άνοδος του πετρελαίου μεταφέρθηκε γρήγορα και στις αγορές αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα στα φυτικά έλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Το φοινικέλαιο της Μαλαισίας σημείωσε άνοδο περίπου 9%.

Το σογιέλαιο στο χρηματιστήριο του Σικάγο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.

Οι τιμές του σιταριού ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2024.

Το καλαμπόκι κατέγραψε υψηλό δεκαμήνου.

Η συσχέτιση μεταξύ πετρελαίου και τροφίμων είναι ισχυρή, καθώς υψηλότερες τιμές ενέργειας αυξάνουν το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και λιπασμάτων.

Πτώση χρυσού παρά τη γεωπολιτική ένταση

Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσεων, η τιμή του υποχώρησε περισσότερο από 2%.

Η πτώση αποδίδεται κυρίως σε δύο παράγοντες ατην ενίσχυση του δολαρίου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε υψηλό τριών μηνών και στις ανησυχίες για πληθωρισμό, καθώς η άνοδος της ενέργειας μειώνει τις πιθανότητες για άμεσες μειώσεις επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Όταν το δολάριο ενισχύεται, ο χρυσός γίνεται ακριβότερος για επενδυτές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτηση.

Άνοδος στο αλουμίνιο λόγω φόβων για ελλείψεις

Στον τομέα των μετάλλων, το αλουμίνιο κινήθηκε αντίθετα από τα περισσότερα βασικά μέταλλα. Η τιμή του έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, αγγίζοντας τα 3.544 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Η άνοδος συνδέεται με πιθανές διακοπές εφοδιασμού. Μεγάλες μονάδες παραγωγής στη Μέση Ανατολή, όπως η Qatalum στο Κατάρ και η Aluminium Bahrain έχουν ήδη κηρύξει force majeure στις αποστολές, επικαλούμενες τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Την ίδια στιγμή, άλλα βασικά μέταλλα πιέζονται από την ισχυροποίηση του δολαρίου, που καθιστά τα εμπορεύματα ακριβότερα για αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu