Οικονομία

Έκρηξη στην παράλληλη απασχόληση: Πάνω από 3,1 εκατ. δουλειές για 2,8 εκατ. μισθωτούς

Financialreport.gr

Η διαφορά μεταξύ των 3,143 εκατ. θέσεων απασχόλησης και των 2,880 εκατ. μισθωτών σημαίνει πως 263 χιλιάδες οι θέσεις απασχόλησης καλύπτονται από μισθωτούς οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και άλλες θέσεις εργασίας

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των θέσεων απασχόλησης και του πλήθος των μισθωτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ, τον Ιούνιο του 2025, οι θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 3,143 εκατ., ενώ οι μισθωτοί ανήλθαν σε 2,880 εκατ. Η διαφορά μεταξύ των 3,143 εκατ. θέσεων απασχόλησης και των 2,880 εκατ. μισθωτών σημαίνει πως 263 χιλιάδες οι θέσεις απασχόλησης καλύπτονται από μισθωτούς οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και άλλες θέσεις εργασίας.

Η διαφορά μεταξύ θέσεων απασχόλησης – απασχολουμένων το 2025 είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που είχε καταγραφεί το 2019.

Τον Ιούνιο του εν λόγω έτους, είχαν καταγραφεί 2,603 εκατ. θέσεις απασχόλησης για 2,405 εκατ. εργαζομένους. Δηλαδή το χάσμα ανερχόταν σε 198 χιλιάδες.

Δηλαδή μεταξύ 2019 – 2025 η διαφορά μεταξύ θέσεων απασχόλησης – απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 65 χιλιάδες ή 24%.

Μάλιστα οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν περισσότερο σε σχέση με τους μισθωτούς! Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιουνίου 2029 – Ιουνίου 2025, οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι μισθωτοί αυξήθηκαν κατά 16,4%.

Μ΄άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία φαίνεται να «παράγει» ολοένα και περισσότερες θέσεις απασχόλησης σε σχέση με εκείνες που μπορεί να προσφέρει το υπάρχον εργατικό δυναμικό, με συνέπεια ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων να απασχολείται σε πάνω από μία δουλειές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο μεγάλο χάσμα θέσεων απασχόλησης – μισθωτών δεν υπήρχε ούτε πριν τα Μνημόνια. Του λόγου το αληθές, τον Ιούνιο του 2009, καταγράφηκαν 1,956 εκατ. θέσεις απασχόλησης για 1,858 εκατ. μισθωτούς. Δηλαδή υπήρχε ένα χάσμα 98 χιλιάδων ή της τάξεως του 5% .

Αντίθετα, το χάσμα αυτό το 2019, ανήλθε στο 7,6% (198 χιλιάδες θέσεις εργασίας περισσότερες από τους 2,603 εκατ. ασφαλισμένους μισθωτούς), ενώ έφτασε στο 8,3% το 2025.

Σε περίπτωση που απορροφούνταν αυτές οι «πλεονάζουσες» θέσεις εργασίες από τους ανέργους και όχι από εκείνους που ήδη απασχολούνται, η ανεργία θα έπεφτε στο 3% – 4% από το 7% – 8% που είναι σήμερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu