Η περίοδος των lockdown στην πανδημία και η αβεβαιότητα με την οποία σφραγίστηκε, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, το μέγεθος των οποίων ωστόσο αμφισβητεί ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών των χωρών της Ευρωζώνης συσσώρευσαν καταθέσεις στην πανδημία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα δεν έχουν επιπλέον αποθεματικό έναντι του πληθωρισμού.
Η ανάλυση, είναι μια προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ, βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής το 2020 και το 2021. Διαπιστώθηκε ότι το 20% είδε αύξηση στις αποταμιεύσεις του και το 16% είδε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα στοιχεία αυτά σχετικά με τις «αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μποούν επομένως να περιορίσουν τον βαθμό στον οποίο αυτές οι καταθέσεις μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», καταλήγουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.
Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πόθεν έσχες Στέφανου Κασσελάκη: Εισοδήματα από επενδυτικές κινήσεις 3,87 εκατ. δολ. και δάνεια 1,58 εκατ. δολ.
- Πόθεν έσχες Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Δηλωθέν εισόδημα 289.678 ευρώ, καταθέσεις 1,41 εκατ. ευρώ και οφειλές 227.593 ευρώ
- Πόθεν έσχες Γεωργίας Μαρτίνου: Ίσως η πιο ευκατάστατη πολιτικός με εισοδήματα, 110 ακίνητα και εταιρείες εκατομμυρίων
- Πόθεν έσχες Γιάννη Μανιάτη: Εισοδήματα 206.665 ευρώ, επενδύσεις 136.273 ευρώ και καταθέσεις 176.162 ευρώ
- Πόθεν έσχες Ανδρέα Λοβέρδου: Εισοδήματα 75.897 ευρώ, καταθέσεις 17.104 ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 188.170 ευρώ
- Y/KNOT INVEST A.E. - Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας του Ν. 3556/2007 (Γνωστοποίηση συναλλαγών)
- Πόθεν έσχες Πέτρου Κόκκαλη: Eισοδήματα 290.761 ευρώ, επενδύσεις 908.427 ευρώ, 23 ακίνητα, σκάφος και επιχειρήσεις
- Πόθεν έσχες Όλγας Κεφαλογιάννη: Εισόδημα 70.465 ευρώ, καταθέσεις 1,18 εκατ. ευρώ και 21 ακίνητα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








