Οικονομία

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Στο υψηλότερο ποσοστό 3,5% των 22 τελευταίων ετών

Άλλο ένα βήμα στη σύσφιξη της πολιτικής της έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με το ίδιο μέγεθος, όπως περίμεναν οι αγορές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ισχυρές υποκείμενες πιέσεις στις τιμές. To επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ αυξήθηκε στο 3,5% που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.

Συνολικά είναι η όγδοη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της. Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 400 μονάδες βάσης συνολικά, πραγματοποιώντας την επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν στις δημόσιες εμφανίσεις τους ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Μάιο – τρεις φορές τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ – σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, από 7% τον Απρίλιο και πλέον έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά από το υψηλό του Οκτωβρίου του 2022, όταν είχε εκτιναχθεί στο 10,6%.

Επιτόκια ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,00%, 4,25% και 3,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2023.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός
Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ σημειώνει ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Επομένως, αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου, οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3,0% το 2024 και σε 2,2% το 2025. Οι δείκτες υποκείμενων πιέσεων στις τιμές παρέμειναν ισχυροί, αν και ορισμένοι δείχνουν κάποιες πρώτες ενδείξεις αποδυνάμωσης. Οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, ιδίως για το τρέχον και το επόμενο έτος, λόγω των προηγούμενων υψηλότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων καθώς και των επιδράσεων που ασκεί η εύρωστη αγορά εργασίας στην ταχύτητα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Θεωρούν τώρα ότι θα διαμορφωθεί σε 5,1% το 2023 και στη συνέχεια θα μειωθεί σε 3,0% το 2024 και 2,3% το 2025.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν μειώσει ελαφρώς τις προβολές τους για την οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος. Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων που αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης και ασκούν σταδιακή επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί απότομα και ο ρυθμός μεταβολής των δανείων επιβραδύνεται. Οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός, βάσει των προβολών, θα υποχωρήσει περαιτέρω προς τον στόχο, καθώς αυτές οι συνθήκες αναμένεται να συγκρατήσουν ολοένα περισσότερο τη ζήτηση.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο και την κατάλληλη διάρκεια του περιορισμού. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που λαμβάνει για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) από τον Ιούλιο του 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu