Διεθνή

ΕΚΤ: «Παγωμένα» τα νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Η αύξηση του δανεισμού κυμαίνεται γύρω στο μηδέν από το φθινόπωρο του 2023

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμος τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας ότι η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ακόμη κερδίσει έδαφος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε τέλμα τον τραπεζικό δανεισμό σε μια περιοχή της οικονομίας που εξαρτάται σημαντικά από αυτόν.

Οι τράπεζες αύξησαν τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μόλις κατά 0,2% τον Ιανουάριο, ύστερα από μια αύξηση της τάξης του 0,5% τον τελευταίο μήνα του 2023. Οι πιστώσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2015, μετά από αύξηση κατά αναθεωρημένο 0,4% τον Δεκέμβριο.

Η αύξηση του δανεισμού κυμαίνεται γύρω στο μηδέν από το φθινόπωρο του 2023, αλλά αναμένεται να ανακάμψει αργά τους επόμενους μήνες, καθώς η ΕΚΤ πιθανώς θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν μικρή ανάκαμψη της ζήτησης για ενυπόθηκα και επιχειρηματικά δάνεια για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu