Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες, αναμένεται νέα μείωση επιτοκίων
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι θα συνεχίσουν να περιγράφουν τις ρυθμίσεις της νομισματικής τους πολιτικής ως περιοριστικές για την οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του περασμένου Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Ήταν ευρέως διαδεδομένο ότι, ακόμη και με τα υφιστάμενα επιτόκια, ήταν σχετικά ασφαλές να γίνει η εκτίμηση ότι η νομισματική πολιτική εξακολουθούσε να είναι περιοριστική», προκύπτει από περίληψη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο καταθέσεων την επόμενη εβδομάδα, στο 2,5% από 2,75%, αυξάνοντας τη συνολική νομισματική χαλάρωση από τον Ιούνιο του 2024 στις 150 μονάδες βάσης. Το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα γίνεται όλο και πιο αμφίβολο.
Ενώ ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να ανησυχούν για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες, τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ, άλλοι ανησυχούν περισσότερο για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι διαφέρουν επίσης ως προς το πόσο περιοριστική εξακολουθεί να είναι προς το παρόν η νομισματική πολιτική.
Για τα επιτόκια, στα πρακτικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «θεωρήθηκε πρόωρο για το Διοικητικό Συμβούλιο να συζητήσει μία πιθανή ζώνη προσγείωσης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο».
«Υποστηρίχθηκε ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά το μέγεθος και το ρυθμό περαιτέρω μειώσεων όταν τα επιτόκια πλησιάσουν την ουδέτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που επικρατούν», σημειώνεται ακόμη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καρυστιανού εναντίον «συμμορίας» …
- Βορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος των δύο τραυματιών
- Χρηστίδης προς Πιερρακάκη: Που πήγαν τα 250 εκατ. ευρώ της αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ;
- ΕΛΑΣ: Δεκατέσσερις νεκροί σε 486 τροχαία τον Οκτώβριο, στην Αττική
- Κουτσούμπας: “Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται στήριξη”
- Η λίστα με τα 51 καταστήματα των ΕΛΤΑ που βάζουν λουκέτο τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου
- Ρόδος: Στις 18 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα νέα έργα στο διεθνές αεροδρόμιο
- ΗΠΑ: Θέλουν αποκατάσταση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








