Η ψηφιακή έκδοση του νομίσματος του ευρώ θα είναι δωρεάν για χρήση και διαθέσιμη σε όλους, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να διατηρεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, υπογράμμισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.
Η ΕΚΤ εργάζεται σε μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματός της και βρίσκεται στη διαδικασία σκιαγράφησης του ευρύτερου σχεδιασμού, ελπίζοντας παράλληλα να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να διαταράξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δώσει στην κεντρική τράπεζα πάρα πολλά δεδομένα για τους πολίτες.
Ένα ψηφιακό νόμισμα αποτελεί μια άμεση απαίτηση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, όπως και τα μετρητά, επομένως θεωρείται πιο ασφαλές από μια κατάθεση που τηρείται σε μια εμπορική τράπεζα.
«Το ψηφιακό ευρώ θα είναι δημόσιο αγαθό», είπε ο Πανέτα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό οι βασικές υπηρεσίες του να είναι δωρεάν – για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί το ψηφιακό ευρώ για να πληρωμές, όπως συμβαίνει και με τα μετρητά».
Οι ανησυχίες των τραπεζών
Οι τράπεζες ανησυχούν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα καθιστούσε περιττές τις δικές τους υπηρεσίες, επομένως οι πελάτες θα τις εγκατέλειπαν και θα μεταφέρουν τα μετρητά τους σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας δεδομένης της πρόσθετης ασφάλειας.
Ωστόσο, ο Πανέτα είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει λογαριασμούς στους πολίτες και δεν θα αφήνει τους ανθρώπους να κάνουν προγραμματισμένες, τακτικές πληρωμές για την κάλυψη συναλλαγών όπως λογαριασμοί ή ενοίκια, καθώς δεν στοχεύει στη δημιουργία ανταγωνισμού για τις εμπορικές τράπεζες.
«Πιστεύουμε ότι οι εποπτευόμενοι μεσάζοντες, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους χρήστες, είναι στην καλύτερη θέση για να εντοπίζουν περιπτώσεις χρήσης για πληρωμές υπό όρους και οποιεσδήποτε άλλες προηγμένες υπηρεσίες πληρωμών», είπε ο Πανέτα.
Η εφαρμογή για πληρωμές
Εάν εκδοθεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει τη δική της αυτόνομη εφαρμογή για πληρωμές ή μπορεί να επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να ενσωματώσουν το ψηφιακό ευρώ στις δικές τους πλατφόρμες.
Ωστόσο, η δική της εφαρμογή θα περιλαμβάνει μόνο βασικές λειτουργίες πληρωμής και θα διασφαλίζει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ, ένα νομισματικό μπλοκ 20 εθνών με περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Η ΕΚΤ δεν θα θέσει κανέναν περιορισμό για το πού, πότε ή σε ποιον οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν με ένα ψηφιακό ευρώ», είπε ο Πανέτα.
Ελπίζοντας να αντιμετωπίσει μια βασική ανησυχία σχετικά με το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα, ο Πανέτα είπε ότι η ΕΚΤ στοχεύει να μην έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.
Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, ωστόσο, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη φοροδιαφυγή, επομένως οι νομοθέτες εξετάζουν επιλογές για να παρακολουθούν τη χρήση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λαγκάρντ στους FT: Η Ευρώπη βιώνει μια υπαρξιακή κρίση, αλλά διαθέτει και μια ιστορική ευκαιρία
- AFP: Αυτά είναι τα 10 γεγονότα που σφράγισαν το 2025
- Παναθηναϊκός: Στις 39.074 θέσεις η τελική χωρητικότητα του νέου γηπέδου στον Βοτανικό
- Τα αστεία των Χριστουγέννων: Το ΣΔΟΕ στο Αμύνταιο και η μη αποστολή 112 αφού δεν είχε αγώνα στο ΣΕΦ
- Χριστούγεννα: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Ονδούρα: Νικητής στις προεδρικές εκλογές ο Νάσρι Ασφούρα που υποστήριξε ο Τραμπ
- Οι αγρότες κάνουν Χριστούγεννα στα μπλόκα, ανοίγοντας περισσότερες λωρίδες για τους εκδρομείς
- DW: Ποιος είναι ο ισχυρότερος Αμερικανός στον πλανήτη;
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








