Διεθνή

Εκτελέστηκε στο Ιράν άνδρας φερόμενος ως πράκτορας του Ισραήλ

Το πρόσωπο αυτό σχεδίαζε να ανατινάξει συγκρότημα εργαστηρίων του υπουργείου Άμυνας στην Ισφαχάν

Το ιρανικό σύστημα δικαιοσύνης εκτέλεσε άνδρα που καταδικάστηκε για επίθεση με drone με στόχο εγκατάσταση του υπουργείου Άμυνας στο κεντρικό Ιράν την περασμένη χρονιά, η οποία φέρεται να συνδεόταν με τη Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας, μετέδωσαν χθες Κυριακή κρατικά ΜΜΕ.

Το πρόσωπο αυτό «σχεδίαζε να ανατινάξει συγκρότημα εργαστηρίων του υπουργείου Άμυνας στην Ισφαχάν, με καθοδήγηση πράκτορα της Μοσάντ», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ούτε το πότε εκτελέστηκε, ούτε το ποια ήταν η ταυτότητα του «τρομοκράτη», όπως τον χαρακτήρισε η κρατική τηλεόραση, αποσαφηνίστηκαν.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωνε πως συνελήφθησαν οι «κυριότεροι» ύποπτοι για την επίθεση του τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχήματων.

Τον Ιανουάριο του 2023, σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψε drone, ενώ άλλα δύο ανατινάχθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον εγκατάστασης του υπουργείου Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην επαρχία Ισφαχάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νυχτερινή επίθεση δεν προκάλεσε θύματα, παρά μόνο ήσσονες ζημιές στην εγκατάσταση.

Αν και οι αρχές δεν αποκάλυψαν ποιες ήταν οι δραστηριότητες στην εγκατάσταση που έγινε στόχος, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA έκανε λόγο για «εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών».

Ιράν και Ισραήλ διεξάγουν επί χρόνια ακήρυκτο, μυστικό πόλεμο.

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν -που το διαψεύδει- πως προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και διαμηνύει πως θα το εμποδίσει με όλα τα μέσα. Το Ισραήλ επιδιώκει επίσης πάση θυσία να μειώσει την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Η Τεχεράνη κατηγορεί με τη σειρά της το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από σειρά δολιοφθορών και δολοφονιών με στόχο να τρωθεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Τον Αύγουστο, το Ιράν διαβεβαίωνε πως απέτρεψε «ιδιαίτερα περίπλοκο» σχέδιο, το οποίο απεργάστηκε κατ’ αυτό η Μοσάντ, με σκοπό να γίνει δολιοφθορά στην ιρανική βιομηχανία παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu