Το 1/3 προέρχεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις - Από το α΄ στο β΄ εξάμηνο του 2024, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν πάνω από 112 εκατ. ευρώ
Στα 48 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το β΄ τρίμηνο του 2024
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε ένα τρίμηνο (από το α΄στο β΄τρίμηνο του 2024), σημειώθηκε αύξηση πάνω από 112 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με σχεδόν το 1/3 του χρέους που έχει συγκεντρωθεί στον ΕΦΚΑ, δηλαδή περίπου 16 δισ. ευρώ να προέρχεται από πρόστιμα και κυρίως από τα παλαιά χρέη και δη τα πρόστιμα – προσαυξήσεις αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι».
Ειδικότερα ότι το β’ τρίμηνο εισπράχθηκαν 490 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη είναι η πορεία και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την περίοδο κορύφωσης των θερινών διακοπών, εντούτοις κατέστη εφικτό να εισπραχθούν περισσότερα από 345 εκατ. ευρώ.
Αυξημένα τα έσοδα
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΑΟ δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 1,28 δισ. ευρώ. Έτσι, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, θεωρείται απόλυτα εφικτός ο στόχος για έσοδα 1,65 δισ. ευρώ που έχει οριοθετηθεί για τη φετινή χρονιά, καθώς απομένουν άλλοι τέσσερις μήνες όπου θα συνεχιστούν οι εισπράξεις. Είναι μάλιστα πιθανό να υπάρξει νέο ρεκόρ εισπράξεων οφειλών από το ΚΕΑΟ, που θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ
Πιο αναλυτικά, κατά το α’ τρίμηνο εισπράχθηκαν 448 εκατ. ευρώ. Το β’ τρίμηνο η πορεία των εσόδων βελτιώθηκε και άλλο, αφού εισπράχθηκαν άλλα 490 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι εισπράξεις ανήλθαν στα επίπεδα των 178 εκατ. ευρώ, τον Μάιο υποχώρησαν στα 165 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο περιορίστηκαν στα 147 εκατ. ευρώ.
Όμως τον Ιούλιο ανέκαμψαν σημαντικά τα έσοδα του ΚΕΑΟ, φτάνοντας τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο, μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών, κατέστη εφικτό να εισπραχθούν άλλα 165 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δίνει αισιοδοξία ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το επόμενο τετράμηνο έως τη λήξη της τρέχουσας χρονιάς, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποχώρηση Νίκου Σταθόπουλου από NOVA, νέος πρόεδρος Δ.Σ. ο Phillip Stanley Miller
- EuroLeague 17 Δεκεμβρίου 2025: Αποτελέσματα και εικόνα βαθμολογίας
- Γιατί πήραν το στέμμα της Μις Φινλανδία και ζήτησε συγγνώμη ο Πρωθυπουργός της χώρας
- Πρόστιμο σε Paddy Power Betfair
- Η FIFA λανσάρει νέο φθηνό εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026
- Τελεσίγραφο Στάρμερ σε Αμπράμοβιτς να δώσει 2,5 δισ. λίρες για τα θύματα της Ουκρανίας
- Intralot: Ο Soohyung Kim αγόρασε 3,175 εκατ. μετοχές
- Αμοργός: Μπλόκο στην Αιγιάλη από τον μοναδικό αγρότη με τρακτέρ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








