Πιο συμφέρουσες οι τιμές από χώρες όπως Γερμανία ή Ολλανδία
Η ακίνητη περιουσία, ειδικά στα νησιά και στα παραθαλάσσια μέρη της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους Έλληνες και τους ξένους αγοραστές.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Elxis, η οποία επεξεργάζεται στοιχεία και τάσεις από την αρχή της νέας χρονιάς.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την Elxis, «σε πρόσφατη ανάλυση της ING για την ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας, επισημαίνεται ότι οι παράγοντες της ενίσχυσης των εισοδημάτων, αλλά και της χορήγησης στεγαστικών δανείων θα συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στις τιμές, όχι μόνο λόγω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα συνεχιστεί κατά την διάρκεια του 2025, αλλά κι επειδή υπάρχουν δομικές ανισορροπίες σε πολλές αγορές ακινήτων χωρών της Ευρώπης».
Κατά την ίδια μελέτη, η επιστροφή της πορείας των τιμών των κατοικιών στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης σε ανοδική τροχιά, θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξητικές τάσεις μέσα στο 2025, τόσο σε νησιωτικές περιοχές, όσο και σε πιο ηπειρωτικά μέρη.
Αυξήσεις 8-10% στις τιμές των εξοχικών τα τελευταία χρόνια
Με βάση τις έρευνες τιμών εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, η αύξηση των τιμών καταγράφει ετήσιο ρυθμό 8-10%, ξεφεύγοντας από το άνυδρο τοπίο των περασμένων χρόνων.
Ωστόσο, παρά τις αυξήσεις τιμών των παραθεριστικών ακινήτων με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 8% – 10% τα τελευταία 4-5 χρόνια, η σύγκριση με το εξωτερικό παραμένει πολύ ευνοϊκή και αποβαίνει προς όφελος της χώρας μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ό,τι αφορά τις βορειοδυτικές χώρες, η τιμές εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές.
Όπως τονίζουν στελέχη της Elxis, οι τιμές για ένα σύγχρονο σπίτι στην Ολλανδία μπορεί να υπερβούν το μισό δις ευρώ, ενώ μια μονοκατοικία στο Μόναχο της Γερμανίας μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, αν κάποιος ενδιαφέρεται για να αγοράσει ένα καλό σπίτι στην Κρήτη μπορεί να στοιχίσει από 280.000 ευρώ μέχρι και 360.000 ευρώ με comforts και τρία υπνοδωμάτια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα εξαγορά της ΔΕΗ σε Πολωνία και Ουγγαρία με υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο 2 GW
- Νέα ένταση μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας για το μεταναστευτικό – Η Μαδρίτη απειλεί με αντίμετρα
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Όμιλος ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία
- ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» το σχέδιο Τραμπ για αίθουσα χορού 400 εκατ. δολαρίων στον Λευκό Οίκο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600 – Η καλύτερη εβδομάδα από τα τέλη Ιουνίου
- Ρήγμα ΗΠΑ – ΕΚΤ για το γιεν: Η Ουάσιγκτον πούλησε ευρώ χωρίς να ενημερώσει τη Φρανκφούρτη
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών
- Η Apollo αλλάζει «πίστα» στην easyJet: Premium θέσεις, έξτρα χρεώσεις και συνεργασίες μεγάλων αποστάσεων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








