Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από Moody’s και DBRS τον Μάρτιο και S&P τον Απρίλιο
Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από Moody’s και DBRS τον Μάρτιο και S&P τον Απρίλιο, ακολουθούν δύο ακόμα αξιολογήσεις από αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους για το α’ εξάμηνο του 2025.
Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Μαΐου, η Fitch θα κρίνει το ελληνικό αξιόχρεο ενώ μετά από δύο εβδομάδες, στις 30 Μαΐου, θα ακολουθήσει ο οίκος Scope.
Η Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) τον Νοέμβριο του 2023, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών πέρυσι.
Ο S&P που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα λίγο πριν από τον Fitch (Οκτώβριο του 2023) προχώρησε πέρυσι στην αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές και εφέτος τον Απρίλιο αναβάθμισε το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ. Στην αναβάθμιση σε ΒΒΒ, εντός δηλαδή της επενδυτικής βαθμίδας, είχαν προχωρήσει νωρίτερα επίσης η DBRS και ο Scope.
O S&P σημείωσε ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας της. Επιπλέον, σημείωσε, ότι οι προβλέψεις του εξακολουθούν να δείχνουν θετικά κέρδη από την ανάπτυξη για το δημόσιο ταμείο και ότι «αυτό δίνει στην κυβέρνηση ουσιαστική δημοσιονομική ευελιξία για τη λήψη επιλεκτικών μέτρων».
Το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά η Eurostat ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι ήταν 4,8%, δηλαδή διπλάσιο από τον στόχο, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για τη μείωση του δημόσιου χρέους και αυτό προφανώς θα ληφθεί στις αξιολογήσεις, τόσο στις επικείμενες από τον Fitch και τον Scope όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν στο β’ εξάμηνο του έτους.
Στην κατεύθυνση μίας σταθερής και σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέους αποσκοπούν και οι κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα με το πρώτο μνημόνιο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε ότι τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν πρόωρα έως το 2031 αντί του 2041 που προβλέπεται κανονικά η λήξη τους, με την καταβολή από την Ελλάδα 31,6 δις. ευρώ, επιπλέον των 21,3 δις. ευρώ που έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα. Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση πέρασε ένα μήνυμα περαιτέρω διασφάλισης για τους οίκους αξιολόγησης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι κινείται έγκαιρα προκειμένου να μειώσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες και μετά το 2032.
Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτυπώνονται και από τη συνεχή μείωση των περιθωρίων (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που σε μερικές περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από χώρες με μικρότερο χρέος και με υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εκλογές Αλβανία: Προηγείται ο Ράμα στα exit polls
- Επιμένει ο Ζελένσκι για πλήρη εκεχειρία για να συναντήσει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη
- ΑΔΜΗΕ διαψεύδει δημοσίευμα για αλλαγή πορείας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Ισραήλ
- Δίωξη για κακούργημα μετά από τέσσερα χρόνια για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στην πανδημία
- Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης για Τραπεζική Ένωση και ψηφιακό ευρώ
- Ικανοποίηση Τραμπ για τις συνομιλίες με Κίνα στη Γενεύη για εμπόριο και δασμούς
- Στη Σαντορίνη Κεφαλογιάννης, Λέκκας για συσκέψεις
- Ο comme il faut Κικίλιας χαρακτήρισε «χαρτογιακάδες» τους ευρωπαίους των Βρυξελλών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις