Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,5% στη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση

Ο δείκτης του κλάδου βιομηχανίας ξύλου σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

Ισχυρή αύξηση κατά 10,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Οκτώβριο 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε καταγράψει μείωση κατά 2,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου δεκαμήνου του 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%, ενώ ο δείκτης Οκτωβρίου 2023 σε σχέση με τον δείκτη Σεπτεμβρίου 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6,2%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,9%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 6,2%.

Ο δείκτης του κλάδου βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Οκτώβριο 2023 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Οκτωβρίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Οκτωβρίου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου- υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Εξέλιξη του δείκτη

Στην αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 10,5% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, συνέβαλαν:

• κατά 17,7% ο Δείκτης Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• κατά 9,7% ο Δείκτης Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.

• Κατά 0,7% ο Δείκτης Παροχής Νερού.

Μείωση κατέγραψε κατά 0,5% ο Δείκτης Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Δείτε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (2015=100,0), Οκτωβρίου 2023

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu