Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,2% στον τζίρο του λιανεμπορίου το α’ τρίμηνο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Στα 17,12 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές να καταγράφουν τις ισχυρότερες αυξήσεις

Θετικό πρόσημο κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου το α’ τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά διατηρεί δυναμική, παρά τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και την εποχική υποχώρηση έναντι του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου ανήλθε σε 17,12 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 3,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2025, όταν είχε διαμορφωθεί σε 16,58 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση, ωστόσο, με το δ’ τρίμηνο του 2025, η αγορά εμφάνισε μείωση 16%, εξέλιξη που συνδέεται και με την ισχυρή εποχικότητα της εορταστικής περιόδου.

Αν εξαιρεθούν οι κλάδοι οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 5,88 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2,2%.

Η τριμηνιαία πτώση στην ίδια κατηγορία ήταν εντονότερη, φτάνοντας το 25,3%, από τα 7,88 δισ. ευρώ του δ΄ τριμήνου 2025.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο δραστηριοτήτων κατέγραψε το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων, με άνοδο 12,1%, ενώ ακολούθησε το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με αύξηση 11,3%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, με μείωση 25,9%, καθώς και το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, με πτώση 13%.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ήπειρος κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση στον συνολικό κύκλο εργασιών, με άνοδο 5,4%, ενώ ακολούθησε η Αττική με 4,4%. Αντίθετα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Δυτική Μακεδονία εμφάνισαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, αμφότερες κατά 1,5%.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινήθηκαν ανοδικά, αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα από το σύνολο της αγοράς. Ο τζίρος τους ανήλθε σε 9,59 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Χωρίς οχήματα, τρόφιμα και καύσιμα, ο κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έφτασε τα 4,43 δισ. ευρώ, με αύξηση 1,5%.

Τα στοιχεία δείχνουν μια αγορά που συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με διαφοροποιήσεις ανά κλάδο και μέγεθος επιχείρησης. Η ισχυρότερη επίδοση των μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη σχεδόν στάσιμη εικόνα των πολύ μικρών, αναδεικνύει τις διαφορετικές ταχύτητες μέσα στο ελληνικό λιανεμπόριο.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu