Από 9,5% τον Αύγουστο
Η ανεργία μειώθηκε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σχέση με ένα μήνα πριν (στο 9,5% τον Αύγουστο), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το χαμηλότερο μετά τον Μάιο του 2009.
Η ανεργία εφέτος είχε φθάσει σε χαμηλό επίπεδο τον περασμένο Ιούνιο στο 9,4% αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε στο 9,8% τον Ιούλιο για να υποχωρήσει σε 9,5% τον Αύγουστο. Πλέον το 9,3% είναι το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 15 χρόνια.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2024 ανήλθε σε 9,3% έναντι 10,7% τον Σεπτέμβριο του 2023 και 9,5% τον Αύγουστο του 2024.
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.262.924 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 66.317 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 (1,6%) και κατά 4.272 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024 (0,1%).
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 437.648 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 65.905 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 (-13,1%) και κατά 7.615 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024 (-1,7%).
Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.070.957, σημειώνοντας μείωση κατά 16.974 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 (-0,5%) και αύξηση κατά 1.130 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024 (αμελητέα μεταβολή).


Η επίδραση της εποχικής διόρθωσης στις εκτιμήσεις της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού
Τα χαρακτηριστικά που μελετά η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (αριθμός απασχολούμενων, ανέργων, κ.λπ.) εμφανίζουν έντονες εποχικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες (αν δεν υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες) η απασχόληση αυξάνεται λόγω του τουρισμού.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν οι Χούθι αποκλείσουν την Ερυθρά Θάλασσα
- Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν από τον Τραμπ μέτρα κατά των ψηφιακών κανόνων της ΕΕ
- Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ εξαγωγών αργού από την Ερυθρά Θάλασσα πριν από την απειλή των Χούθι
- Χρηματιστήριο: Ολική επαναφορά (+2,08%) με τραπεζικό ράλι – Εκκωφαντική βουτιά 9,98% από Aktor
- Τι ακριβώς παραχωρεί η κυβέρνηση στην ΚΑΕ ΑΕΚ…
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. - ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- DIMAND Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- Στην ΚΑΕ ΑΕΚ για 49 χρόνια το «Sunel Arena» στα Άνω Λιόσια, με διάταξη Βρούτση
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








