Τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν στις 27 Φεβρουαρίου
Η οικονομία της Ελβετίας επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι στο τέλος του 2024, υποστηριζόμενη από τη δυναμική τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, προσαρμοσμένο για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, αυξήθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με μια πρώτη κυβερνητική εκτίμηση. Αυτό είναι υψηλότερο από 0,2% τρεις μήνες νωρίτερα και περισσότερο από τη μέση εκτίμηση 0,3% σε έρευνα του Bloomberg.
Η ελβετική ανάπτυξη επιταχύνεται στο τέλος του έτους
Το 2024 συνολικά, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,8%, από 1,2% το προηγούμενο έτος.
«Ο βιομηχανικός τομέας κατέγραψε συνολικά μέτρια ανάπτυξη, υποστηριζόμενη κυρίως από τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία», ανέφερε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, περιγράφοντας τις ετήσιες επιδόσεις. «Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με ρυθμό κάτω του μέσου όρου για τα ιστορικά δεδομένα».
Η εκτίναξη της ανάπτυξης στο τέλος του 2024 υποδηλώνει ότι η Ελβετία μπορεί να αντέξει καλύτερα από τη γειτονική της Γερμανία την παγκόσμια ύφεση στις εξαγωγές μεταποιητικών προϊόντων. Μετά την πανδημία, η οικονομία έχει βιώσει μόνο ένα τρίμηνο συρρίκνωσης – ένα πολύ ισχυρότερο ρεκόρ από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς ομόλογούς της.
Η έκθεση αποκλείει τα στοιχεία από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, επειδή μπορούν να στρεβλώσουν τη συνολική εικόνα της οικονομίας της χώρας. Η Ελβετία φιλοξενεί πολλούς παγκόσμιους αθλητικούς φορείς, οπότε όταν για παράδειγμα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποφέροντας έσοδα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτό ενισχύει το ελβετικό ΑΕΠ χωρίς να ωφελεί την οικονομική δραστηριότητα.
Τα οριστικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Ελβετίας αναμένεται να δημοσιευθούν στις 27 Φεβρουαρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη
- Πλακιάς: Όποιος στη δίκη για τα Τέμπη σπιλώσει την μνήμη των παιδιών μου, θα ισοπεδωθεί
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα υπάρξουν αποζημιώσεις εξ αιτίας των μέτρων για τον αφθώδης πυρετό
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο
- Το στοίχημα της Μελόνι σε ένα δημοψήφισμα για το δικαστικό σύστημα
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Δίωξη για 4 κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας στον γκαλερίστα
- Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2026
- Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







