Η μέση δαπάνη αυξήθηκε 37,3% σε σχέση με το 2024
Η μέση δαπάνη για την αγορά εξοχικής κατοικίας από ξένους αγοραστές στην Ελλάδα ανέβηκε το 2025 στις €450.000, καταγράφοντας αύξηση 37,3% σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με στοιχεία από στοιχεία που παρουσιάζει η εταιρεία μεσιτών Elxis – At Home in Greece.
Η ανοδική πορεία αποτυπώνεται και σε βάθος τριετίας. Το 2022 η μέση αξία των πωλούμενων εξοχικών από την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα €263.000, ενώ το 2025 άγγιξε τα €450.000 δηλαδή περίπου 71% υψηλότερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Ένα μέρος της ανόδου συνδέεται με την αύξηση των τιμών και τις πιο ποιοτικές προδιαγραφές των νέων αναπτύξεων. Ενδεικτικά, η μέση τιμή για νεόδμητη βίλα με κήπο και πισίνα διαμορφώνεται σε 4.675 €/τ.μ. (μέσος όρος τελευταίου 12μήνου), με ετήσια άνοδο 10,2%, ενώ από το 2022 (3.458 €/τ.μ.) η σωρευτική αύξηση φτάνει το 35%.
Παράλληλα, η Elxis καταγράφει μετατόπιση της ζήτησης προς ακριβότερα ακίνητα. Εως το 2023 το «ταβάνι» για τους περισσότερους αγοραστές κινούνταν στα €300.000-€350.000, πλέον ενισχύεται η ζήτηση για κατοικίες άνω των €500.000, με αυξανόμενες συναλλαγές και στην κατηγορία €600.000 έως €1 εκατ., κυρίως για νέες κατασκευές με ιδιωτική πισίνα, μεγάλους χώρους και επιπλέον παροχές.
H αύξηση της μέσης δαπάνης εμφανίζεται έντονα και ανά χώρα προέλευσης. Το 2025 η μέση αξία αγορών Ολλανδών/Βέλγων αυξήθηκε κατά 33,55% (σε σχέση με το 2024), των Γερμανών κατά 32,08%, ενώ των αγοραστών από Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ/Καναδάς) κατά 43,13%, εξέλιξη που η εταιρεία συνδέει και με το υψηλότερο όριο επένδυσης για Golden Visa.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Francesco Rosella της Thema
- METLEN: Αναλαμβάνει κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 400 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Σε επ’ αόριστον κλείσιμο του σταθμού στον Προμαχώνα προχωρούν οι αγρότες
- Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ): Έκκληση για διάλογο σε κυβέρνηση και αγρότες
- Ποιόν Ξυλούρη είχαν επισκεφθεί στην Κρήτη Σκέρτσος, Πιερρακάκης, Αυγενάκης;
- Elxis – At Home in Greece: Πλούσιοι ξένοι αγοράζουν βίλες αξίας €450.000 στην Ελλάδα
- Geely: Εγκαινιάζει το μεγαλύτερο Κέντρο Δοκιμών Οχημάτων στον κόσμο
- Προϋπολογισμός: Στα 65 δισ. ευρώ τα έσοδα από φόρους στο εντεκάμηνο 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








