Οικονομία

Επενδυτική βαθμίδα: Εν αναμονή της Moody’s το βράδυ της Παρασκευής

Η Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Ba3).

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν θα έχει κλείσει το Χρηματιστήριο Αθηνών ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Η Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρεις βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Ba3). Ωστόσο, έχει διατυπώσει τη θετική προοπτική στην Ελλάδας από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές χαρακτήρισε ως πιστωτικά θετικό γεγονός την επανεκλογή της ΝΔ. Συνεπώς, σήμερα αναμένεται κάποια βελτίωση. Ως προς το βαθμό θα το μάθουμε το βράδυ.

Το πιθανότερο σενάριο θα ήταν η αναβάθμιση από το Ba3 στο Ba2, μέχρι να εκδηλωθούν οι φυσικές καταστροφές και να αναδειχθούν τα προβλήματα συντονισμού της πολιτείας. Επιπλέον το μεγάλο κόστος των αποζημιώσεων, θα μπορούσε να επηρεάσει την ετυμηγορία της Moody’s.

Αν η Moody’s αναβαθμίσει την Ελλάδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία και τις αγορές και μπορεί να δώσει κάποια ώθηση στο Χρηματιστήριο από αυτή που  δεν κατάφερε να σημειώσει, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS, δεδομένου ότι συνέπεσε με τις φονικές πλημμύρες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην αγορά των ομολόγων. Η αγορά είχε προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις στο 10ετές υποχωρούσαν προς το 3,6%. Αντίθετα μετά τις πλημμύρες και την διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων, η απόδοση επέστρεψε σε επιπεδα κοντά στο 4%.

Αν η Moody’s αναβάλει την αναβάθμιση, τότε θα συνεχιστεί το κλίμα χαμηλότερων προσδοκών που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται στην οικονομία και την αγορά, χρηματιστηριακή και εμπορική.

Επηρεάζουν οι φυσικές καταστροφές 

Σε πρόσφατη αναφορά της η Moody’s,  εξέφρασε την ανησυχία της για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας.

Η Moody’s εκτίμησε ότι οι πυρκαγιές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Αν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η κλιματική κρίση αποτελεί μια ακόμη πρόκληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu