Σημαντική υπέρβαση κατά 15,2% από τον στόχο του προϋπολογισμού σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο. Τα καθαρά έσοδα ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες υψηλότερα κατά 500 εκατ ευρώ από τον στόχο με αποτέλεσμα να δοθεί μεγάλη ανάσα στο υπουργείο Οικονομικών στη διαχείριση των υποχρεώσεων του. Η υπέρβαση αυτή των εσόδων οφείλεται στην ανταπόκριση των φορολογούμενων στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, στην καταβολή μερισμάτων προς το δημόσιο καθώς και στην καθυστερημένη εξόφληση του χαρατσιού του 2013 από ιδιοκτήτες ακινήτων.
Έτσι τα καθαρά έσοδα του δημοσίου ανήλθαν τον Απρίλιο σε πάνω από 3,7 δισ ευρώ με αποτέλεσα να μειωθεί η συνολική υστέρηση του τριμήνου. Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν μεγάλη βαρύτητα, σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα, στην ένταξη των φορολογούμενων στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις. Η ένταξη στη ρύθμιση λήγει κανονικά στις 26 Μάιου χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων και στην διευκόλυνση των οφειλετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από τις 18 Απριλίου που ξεκίνησε η εφαρμογή της ρύθμισης έως και την Παρασκευή 8 Μάιου είχαν υποβληθεί αιτήσεις από 380.000 οφειλέτες για την ένταξή τους στη ρύθμιση. Οι αιτήσεις αφορούν οφειλές ύψους 2,8 δισ ευρώ ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα 135 εκατ ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μακελειό σε σχολείο στο Ιράν: Έκκληση για έρευνα εγκλήματος πολέμου μετά τον θάνατο 165 παιδιών
- Η Κίνα ζητά άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιστροφή στη διπλωματία
- Κλειστό το κέντρο της Αθήνας λόγω του Ημιμαραθωνίου 2026 από τις 7:00 το πρωί
- Ισχυρός σεισμός στα Ιωάννινα 5,6 Ρίχτερ
- Στις φλόγες εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Ιράν και μονάδα αφαλάτωσης
- Χρυσοχοΐδης: Προστατεύουμε τις κρίσιμες υποδομές, αλλά και δομές ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα
- Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία
- Και η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








