Ελλάδα

Eπίδομα ανεργίας: Υποχρεωτική η παρακολούθηση σεμιναρίων επανακατάρτισης για την καταβολή του

Τι προβλέπει το νέο σύστημα καταβολής που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας

Αλλαγές που αφορούν στο χρόνο, στο ύψος αλλά και τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας έρχονται με το νέο σύστημα καταβολής του που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, και θα εφαρμοστεί από το 2024.

Βασική παράμετρος για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας θα είναι η υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων επανακατάρτισης. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους κλάδους και κατόπιν θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας ανέρχονται σε περίπου 100.000, καθώς τόσοι είναι οι άνεργοι που έχασαν την εργασία τους το τελευταίο 12μηνο.  Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.

Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 479 ευρώ, ενώ καταβάλλεται μέχρι 12 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών, κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5 – 10 μήνες για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα 

Σύμφωνα με τα σενάρια που μελετά το υπουργείο Εργασίας, το ύψος του επιδόματος θα μειώνεται σταδιακά, ώστε ο άνεργος να ωθείται να βρει εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, για το πρώτο τρίμηνο, ο άνεργος θα λαμβάνει ως επίδομα το 65% του μέσου όρου του μισθού του, κατά την τελευταία τριετία πριν απολυθεί. Όμως θα υπάρχει «κόφτης» σύμφωνα με τον οποίο το επίδομα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1.200 ευρώ.

Για το β’ τρίμηνο, το επίδομα θα μειώνεται στο 60% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας τριετίας και το γ’ τρίμηνο θα μειώνεται στο 55%. Για το δ’ τρίμηνο, το επίδομα ανεργίας θα υποχωρεί στα σημερινά επίπεδα ήτοι στο 55% του βασικού μισθού.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Αν κάποιος δεν παρακολουθήσει ή διακόψει τη συμμετοχή του, τότε θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος. Επίσης, θα χάνεται το επίδομα, εάν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία, σε αντικείμενο ίδιο με το αντικείμενό του και την αρνηθεί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu