Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings στον «κατάλογο των συναφών εταιρειών» που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη - Ήταν ο πρώτος οίκος που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία - ΥΠΕΘΟ: «Εξαιρετικά θετική είδηση για την Ελλάδα»
Να συμπεριλάβει τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings στον «κατάλογο των συναφών εταιρειών» που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ στις 2 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της, αποφάσισε να αποδεχθεί τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF).
Σε αυτή την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Ωστόσο, η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Επομένως η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της δυνατότητας χρήσης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.
Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω οίκος αξιολόγησης , ήταν ο πρώτος μεγάλος που τον περασμένο Αύγουστο αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατατάσσοντας την στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook), με αιτιολογικό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα.
Ικανοποίηση στο ΥΠΕΘΟ για την «αναβάθμιση» της Scope Ratings
«Εξαιρετικά θετική είδηση για την Ελλάδα» χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιλάβει την Scope Ratings στους αναγνωρισμένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η Scope Ratings έχει ήδη αναβαθμίσει από τον περασμένο Αύγουστο το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα. Το ίδιο έπραξε ο επίσης αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος S&P στις 20 Οκτωβρίου.
«Οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία και στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές» υπογραμμίζουν. Και τονίζουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει «στον ίδιο δρόμο!»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Μεγάλωσε κι άλλο η ψαλίδα δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στα +716, 76 ευρώ
- ΕΛΣΤΑΤ: Υποχωρούν οι κενές θέσεις εργασίας το γ’ τρίμηνο 2025
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 8,1% το μισθολογικό κόστος το γ’ τρίμηνο 2025
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,3% στον Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές γ’ τρίμηνο 2025
- Ισπανία: Πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα Airbnb
- AS Company: Εκτακτη χρηματική διανομή 0,06046 ευρώ ανά μετοχή
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί οριακά 0,04%, στα 1,1735 δολάρια
- Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ετοιμάζει πρόταση 10 δισ. ευρώ για την αγορά της Μπαρτσελόνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








