Σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τη χρήση της
Η σουηδική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως τουλάχιστον το 2045, κάτι που χαρακτηρίζει θεμέλιο ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον μέλλοντος, δήλωσε χθες Τετάρτη στη Στοκχόλμη η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι.
Η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας απαιτεί να διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού και πυρηνικά εργοστάσια θα πρέπει να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος της αύξησης, επιχειρηματολόγησε η υπουργός.
Περί το 2045, η Σουηδία θα χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή της οποία θα απαιτούνταν 10 νέοι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, εξήγησε η κυρία Πουρμοχτάρι.
Η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον (δεξιά) κινείται με ταχείς ρυθμούς για την άρση των εμποδίων ως προς την κατασκευή νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, είπε.
Σήμερα στη σκανδιναβική χώρα λειτουργούν τρία πυρηνικά εργοστάσιο με συνολικά έξι αντιδραστήρες. Συνεισφέρουν περί το 30% του ενεργειακού μείγματος της Σουηδίας.
Πριν αναλάβει την εξουσία το φθινόπωρο του 2022 η κυβέρνηση συμμαχίας της δεξιάς και του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, κλείστηκε συμφωνία για την αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.
Ωστόσο, εγείρονται εμπόδια από νομική άποψη: η νομοθεσία προβλέπει ότι στη χώρα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα ως και δέκα αντιδραστήρες το μέγιστο και δεν επιτρέπεται η κατασκευή νέων μονάδων.
Η κυρία Πουρμοχτάρι χαρακτήρισε τις διατάξεις αυτές εμπόδια για την υιοθέτηση νέας πολιτικής ως προς την ενέργεια. Η κυβέρνηση του κ. Κρίστερσον θέλει να οικοδομηθούν περισσότερα εργοστάσια σε νέες τοποθεσίες και θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το φθινόπωρο, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο σουηδός πρωθυπουργός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- M. Μιχελάκης: Ο νέος marketing IT & Business Director στην Κωτσόβολος
- Μέγα Σπήλαιο: Την Πέμπτη απολογούνται οι έξι συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση
- Γ. Δέτσης (Choose): Από την επικοινωνία και τη διαφήμιση, ξενοδοχειακή επένδυση στη Λήμνο
- Πετρέλαιο: Ανοδος της τιμής μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μέτρια αύξηση της παραγωγής
- Άνιση αλλά ανοδική πορεία για την ξενοδοχειακή αγορά από το 2021 και μετά
- Γαλλία: Ποιες οι επόμενες κινήσεις Μπαϊρού μετά την πτώση της κυβέρνησης
- ΣΑΤΑ: Χωρίς ταξί η Αττική έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 11/9
- Εύβοια: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ – H περιοχή δε δίνει μεγάλους σεισμούς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις