Στο +9,5% οι χάλκινοι αγωγοί, στο +6,6% η άμμος λατομείου και +6,3% το έτοιμο σκυρόδεμα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Ανοδική πορεία κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2026 οι τιμές των οικοδομικών υλικών, ενισχύοντας περαιτέρω το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 2,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2025 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Παράλληλα, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2026.
Τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις κατέγραψαν τα τούβλα (+10,2%), οι χάλκινοι αγωγοί (+9,5%) και η άμμος λατομείου (+6,6%), ενώ σημαντικές ανατιμήσεις σημειώθηκαν επίσης στο έτοιμο σκυρόδεμα (+6,3%), στους πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (+5,8%), στα κουφώματα αλουμινίου (+4,8%) και στο τσιμέντο (+4,1%).
Σε επίπεδο μηνιαίων μεταβολών, οι αυξήσεις ήταν πιο συγκρατημένες, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στους πλαστικούς και συνθετικούς σωλήνες (+1,3%), στο έτοιμο σκυρόδεμα (+0,8%) και στους ανελκυστήρες (+0,7%).
Αντίθετα, αξιοσημείωτη υποχώρηση σημείωσε το πετρέλαιο κίνησης (diesel), του οποίου η τιμή μειώθηκε κατά 6,6% σε σχέση με τον Μάιο.
Η συνέχιση των ανατιμήσεων στα βασικά οικοδομικά υλικά διατηρεί τις πιέσεις στο κόστος ανέγερσης νέων κατοικιών, επηρεάζοντας τόσο τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις όσο και την αγορά ακινήτων συνολικά.
Παρότι οι αυξήσεις απέχουν σημαντικά από τα διψήφια ποσοστά που είχαν καταγραφεί την περίοδο της έντονης ενεργειακής κρίσης, η νέα επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής δείχνει ότι το κόστος κατασκευής εξακολουθεί να κινείται σε ανοδική τροχιά.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στα ύψη οι ναύλοι των πετρελαιοφόρων μετά τις επιθέσεις Ιράν – ΗΠΑ – Ρεκόρ στη διαδρομή προς την Κίνα
- Βρετανία: «Φρένο» στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού για τους νέους
- FOURLIS Α.Ε ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - Ανακοίνωση Ρυθμιζόμενης Πληροφορίας του Ν.3556/2007- Γνωστοποίηση μεταβολής σε δικαιώματα ψήφου
- Νέα iPhone 18 Pro και Pro Max: Προπαραγγελίες από Telekom και ΓΕΡΜΑΝΟ
- ALPHA TRUST - ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. - Έντυπο Παροχής Πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 σημείο η) τουΚανονισμού (ΕΕ) 2017/1129
- ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
- Safe Bulkers, Inc. - SAFE BULKERS, INC. 14 – 09 – 2026
- Safe Bulkers: Στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 14 Σεπτεμβρίου οι 12 εκατ. νέες μετοχές
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








