Πενήντα υπουργοί εξωτερικών καταδίκασαν «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την κίνηση του Πούτιν
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της ΕΕ και σχεδόν 50 χωρών κατηγόρησαν χθες Τρίτη τη Βόρεια Κορέα πως προμήθευσε πυραύλους στη Ρωσία, απαιτώντας να τερματιστεί αμέσως η συνεργασία αυτή.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε πως έγιναν παραδόσεις πυραύλων οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, κατ’ αυτή, από τη Ρωσία στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία. Η Πιονγκγιάνγκ υφίσταται επί χρόνια διεθνείς κυρώσεις για δραστηριότητές της στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών, κυρίως την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ και ακόμη 47 υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία.
«Η μεταφορά αυτών των όπλων επιτείνει τα δεινά του ουκρανικού λαού, υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υπονομεύει το παγκόσμιο σύστημα μη διάδοσης», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με το κείμενο, η προμήθεια των πυραύλων αποτελεί «κατάφωρη» παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος.
«Παρακολουθούμε στενά τι θα δώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για αυτά τα όπλα», συνεχίζει η ανακοίνωση, που αξιώνει οι δυο χώρες να τηρήσουν τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και «να σταματήσουν αμέσως όλες τις δραστηριότητες που τις παραβιάζουν».
Στις 47 υπογραφές συγκαταλέγονται αυτές κρατών που είναι στενοί εταίροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που το ζήτημα τους αφορά άμεσα (Ουκρανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία), αλλά και του Ισραήλ, στο οποίο η Ουάσιγκτον παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον καταστροφικό πόλεμο που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζεται παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παραίτηση Ιωάννη Εμιρζά και από μέλος του Δ.Σ. της Kosmocar
- Τέλος εποχής για Μαρία Σκάγκου και Αργυρώ Μέλλιου από Vodafone
- Μεταφέρθηκαν ασφαλώς με βάρκες οι επιβάτες του ferry boat, που έπεσε σε ξέρα στα Νέα Στύρα
- Πρώην διαχειριστής-«αστέρι» μπροστά σε πρόστιμο 46 εκατ. λιρών
- Πέθανε σε ηλικία 53 ετών ο Ζόρζε Κόστα
- Κράζει ο Τραμπ τη Jaguar, θαυμάζει την American Eagle
- Φωτιά στα Βίλια Αττικής: Καίγεται δασική έκταση – Σηκώθηκαν πέντε εναέρια μέσα
- Πλοίο έπεσε σε ξέρα στα Νέα Στύρα Ευβοίας – Πήρε κλίση, απομακρύνονται οι επιβάτες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις