Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («Ε.Α.») αποδέχθηκε τις προταθείσες, από την εταιρία FREZYDERM ΑΒΕΕ («FREZYDERM»), δεσμεύσεις προς το σκοπό αντιμετώπισης των ανησυχιών περί ανταγωνισμού που εγέρθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Α. σε σχέση με συγκεκριμένους συμβατικούς όρους αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των εξουσιοδοτημένων Ελλήνων λιανεμπόρων του επιλεκτικού δικτύου της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM ΑΒΕΕ, αλλά και των χονδρικών εξαγωγικών τους πωλήσεων, ενεργητικών και παθητικών, προς επιλεγμένους διανομείς του δικτύου της, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
_x000D_
Δυνάμει της υπ’ αριθ. 778/2022κατά πλειοψηφίαΑπόφασής της, και σύμφωνα με το άρθρο25 Γτου Ν. 3959/2011, η Ε.Α. σε Ολομέλεια αποδέχθηκε και κατέστησε υποχρεωτικές τις προταθείσες από την FREZYDERM δεσμεύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περί ανταγωνισμού ανησυχίες (άρθρα 1 και 101ΣΛΕΕ) που εκφράσθηκαν σε επίπεδο προκαταρκτικής εκτίμησης σε σχέση με συγκεκριμένους συμβατικούς όρους της FREZYDERM στη σχετική αγορά παραγωγής και εμπορίας εν γένει καλλυντικών προϊόντων, ειδών προσωπικής και βρεφικής περιποίησης, «πάρα-φαρμακευτικών» και άλλων συναφών προϊόντων, που διανέμονται μέσω φαρμακείων, e-shops, πάρα-φαρμακείων και φαρμακαποθηκών. Σύμφωνα με την Απόφαση, οι εν λόγω συμβατικοί όροι, είναι ικανοί, κατά την προκαταρκτική εκτίμηση της Ε.Α., να οδηγήσουν και να επιτείνουν τη στεγανοποίηση των εθνικών αγορών, αλλά και αμβλύνουν τον ενδοσηματικό ανταγωνισμό, καθώς, περιορίζουν, λόγω της παρεμπόδισης των διασταυρούμενων πωλήσεων, την αξιοποίηση από τα μέλη του επιλεκτικού δικτύου των τυχόν αποκλίσεων μεταξύ τους ως προς τις τιμές πώλησης των προϊόντων από μέρους της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Η FREZYDERM δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τις αναληφθείσες δεσμεύσεις εντός τριών (3) μηνών, αρχής γενομένης από την κοινοποίηση της παρούσης, και να τις διατηρήσει σε ισχύ για μια περίοδο πέντε (5)ετών. Η Απόφαση της Ε.Α. περί της αποδοχής των δεσμεύσεων δενδιαλαμβάνει οριστική κρίση της Ε.Α. ως προς τη διαπίστωση ή μη παράβασης. Σε περίπτωσημη συμμόρφωσης με τις εν λόγω δεσμεύσεις, η Ε.Α. δύναται να επιβάλει τα προβλεπόμεναστο νόμο πρόστιμα.
_x000D_
Περαιτέρω, σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση απορρίπτεται ομόφωνα ως αβάσιμη, για τους λόγους που εκτενώς αναλύονται η καταγγελία της εταιρείας «INTERMED Α.Β.Ε.Ε.» κατά της εταιρείας «FREZYDERM A.Β.Ε.E.» για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 και 101 και 102 ΣΛΕΕ, καθώς δεν διαπιστώνεται εις βάρος της καταγγελλόμενης εταιρείας FREZYDERM, δια συγκεκριμένων προωθητικών της ενεργειών προς φαρμακεία, η εξ αντικειμένου περιοριστική πρακτική του καθορισμού τιμών μεταπώλησης και της εναρμονισμένης πρακτικής καθορισμού τιμών μεταξύ των διανομέων, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ. Επίσης, δεν διαπιστώνεται η κατοχή δεσπόζουσας θέσης από την καταγγελλόμενη εταιρεία FREZYDERM στη σχετική αγορά και ως εκ τούτου παρέλκει η εξέταση του ζητήματος της τυχόν καταχρηστικότητας της συμπεριφοράς της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Attica Bank: Ο Χάρης Μυγδάλης νέος Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Τραπεζικής
- Η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων (LIVE)
- ΚΕΕΕ: Αιτήματα σε ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ για εκπτωτικές δηλώσεις και Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων
- Geely Automobile: Αλμα κερδών 240% στα 2,04 δισ. ευρώ το 2024
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΑΣΕΠ: Στο ΦΕΚ η απόφαση για πέντε Ελεγκτές Ιατρούς με θητεία τριών ετών
- Αvramar: Αναζητά προσωπικό εν μέσω στασιμότητας του deal με την Aquabridge
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις