«Σταθερή δουλειά και όχι εποχική ανασφάλεια» ζητούν οι πυροσβέστες, διεκδικώντας 12μηνη απασχόληση, μονιμοποίηση και αλλαγές στα ηλικιακά όρια προσλήψεων.
Εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 31 Αυγούστου στο Σύνταγμα, διεκδικώντας σταθερή εργασία, ένταξη στη μόνιμη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους βρίσκεται και το ηλικιακό όριο για τις μόνιμες προσλήψεις.
Με τις κόκκινες μπλούζες και τις μπεζ στολές τους, εποχικοί πυροσβέστες από πολλές περιοχές της Ελλάδας έδωσαν το πρωί της Δευτέρας δυναμικό «παρών» στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε ως κεντρικό σύνθημα το «Όχι άλλη κοροϊδία», με τους διαδηλωτές να ζητούν από την κυβέρνηση οριστική λύση στο εργασιακό καθεστώς τους.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πυροσβέστες που ταξίδεψαν στην Αθήνα από την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τα Ιόνια Νησιά, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, τον Έβρο και την Κρήτη. Από το Σύνταγμα, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επιδίωξε να μεταφέρει τα αιτήματά τους προς το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση.
Βασική διεκδίκηση των εποχικών είναι η 12μηνη εργασία, αντί του σημερινού καθεστώτος κατά το οποίο απασχολούνται για οκτώ μήνες και στη συνέχεια μένουν εκτός υπηρεσίας. Όπως υποστηρίζουν, οι ανάγκες πολιτικής προστασίας δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην αντιπυρική περίοδο, καθώς υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανάγκες πρόληψης, δασοπροστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
«Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές» ήταν ένα ακόμη από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση, αποτυπώνοντας το επιχείρημα των πυροσβεστών ότι η εμπειρία που έχουν αποκτήσει επί χρόνια στο πεδίο μπορεί να αξιοποιείται σε μόνιμη βάση. Εκπρόσωποι των συμβασιούχων ζητούν την ένταξή τους στη μόνιμη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος και την εξομοίωσή τους, ως προς το εργασιακό καθεστώς, με τους μόνιμους συναδέλφους τους.
Στο τραπέζι βρίσκεται παράλληλα το ζήτημα των ηλικιακών ορίων στις προκηρύξεις μόνιμων προσλήψεων. Οι εποχικοί αντιδρούν στο όριο των 30 ετών που προβλέφθηκε σε πρόσφατη διαδικασία πρόσληψης Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποκλείεται μεγάλο μέρος εργαζομένων που διαθέτουν ήδη πολυετή επιχειρησιακή εμπειρία. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι περίπου 1.900 εποχικοί μπορεί να μένουν εκτός της δυνατότητας διεκδίκησης μόνιμης θέσης αποκλειστικά λόγω ηλικίας.
Στα αιτήματα περιλαμβάνονται επίσης ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης, καλύτερα μέσα και εξοπλισμός, εργασιακή ασφάλεια, καθώς και κάλυψη των κενών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι ίδιοι συνδέουν το εργασιακό τους αίτημα με την επιχειρησιακή δυνατότητα της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι το διαθέσιμο μάχιμο προσωπικό δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες.
Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των πολύχρονων διεκδικήσεων των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι επανέρχονται στο ζήτημα της εργασιακής τους προοπτικής παράλληλα με τη συζήτηση για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Για τους ίδιους, το αίτημα συμπυκνώνεται σε μια φράση που κυριάρχησε στη συγκέντρωση της 31ης Αυγούστου: σταθερή δουλειά για ανθρώπους που καλούνται κάθε χρόνο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Reuters: CIA και FBI άνοιξαν την πόρτα στις ΗΠΑ για τα γερμανικά drones της Quantum Systems
- Victoria Beckham: Πρώτα κέρδη για το fashion και beauty brand της έπειτα από χρόνια ζημιών
- Βουτιά άνω του 10% για τη Shein πριν καν χτυπήσει το καμπανάκι στο Χονγκ Κονγκ
- Εποχικοί πυροσβέστες στο Σύνταγμα: «Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές» – Τα αιτήματα (video)
- «Κλείδωσε» η είσοδος του Τζεφ Μπέζος στην Λιβερπούλ – Δικαίωμα απόκτησης πλειοψηφίας μέσα σε ένα χρόνο
- «Ασπίδα του Αχιλλέα»: Έπεσαν οι υπογραφές Ελλάδας – Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, στα 3 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός
- Αυτές είναι οι λίστες με τα προϊόντα, τους προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ, που μειώνουν τιμές
- Νέες επιχειρήσεις με αντοχές, αλλά οι πτωχεύσεις ανεβάζουν ταχύτητα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








