Επικαιρότητα

Έρχεται “αναβολόσημο” και πρόστιμα για τους δικομανείς – Τι προβλέπει το νέο ν/σ για τη Δικαιοσύνη

Το ν/σ περιλαμβάνει και υψηλά χρηματικά πρόστιμα για όσους απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης

Παράβολο υπέρ δημοσίου, από 80 έως 200 ευρώ, ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, που στοχεύει στον περιορισμό των αναβολών, περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, το νέο νομοσχέδιο για την “επιτάχυνση” της Δικαιοσύνης. Τα χρήματα θα πηγαίνουν προς ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θεσπίζονται κι άλλα μέτρα, όπως:

Άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων, των κοινώς επικίνδυνων κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) και κακουργημάτων ειδικών ποινικών νόμων.

Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.

– Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου, μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, για συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και για συρροή πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8). Με αυτό τον τρόπο όμως , κατ΄αναλογία αυξάνεται και χρόνος που θα χρειάζεται ένας κρατούμενος να μείνει στις φυλακές για να εχει τις τυπικές προυποθέσεις ώστε να ζητήσει αποφυλάκιση με όρους. Ομως και πάλι ΔΕΝ είναι δεδομένο ότι θα αποφυλακιστεί. Κι αυτό γιατί πλεον θα λαμβάνονται υπόψιν, περα των τυπικών, και ουσιαστικά κριτήρια, όπως η βαρύτητα του αδικήματος και η προσωπικότητα του κατάδικου:

Ετσι:

– Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης. Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.

Οι μικρές ποινές

Στη φυλακή θα οδηγούνται οι δράστες και για μικρές ποινές, δηλαδή αδικήματα χαμηλής εγκληματικότητας:

– Από κανόνας, γίνεται εξαίρεση η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

– Έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα (η οποία επανέρχεται) για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.

– Πραγματική έκτιση μέρους της ποινής έως 6 μήνες για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη.

– Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu