Η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει του πελάτες και θα ελέγχει τις αποδείξεις που κόβονται και τα έσοδα που δηλώνονται
Εντός του 2024 ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή του ψηφιακού βιβλίου πελατών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.
Πρόκειται για τη σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 χιλιάδες επαγγελματίες, που στόχο έχει να πιάσει στη φάκα όσους φοροδιαφεύγουν και διακινούν «μαύρο χρήμα» στην αγορά.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων θα είναι από τις πρώτες κατηγορίες που θα υποχρεωθούν να τηρούν «ψηφιακό πελατολόγιο». Πριν προχωρήσουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων, θα πρέπει να δηλώνουν τον τόπο που θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις, αλλά και τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν, έτσι ώστε η φορολογική αρχή να έχει εικόνα για τα έσοδα που αναμένει.
Το πελατολόγιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε κάθε έλεγχο για να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται και θα περνάνε στο MyData.
Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, στη λίστα των επαγγελματιών που θα πρέπει να έχουν ψηφιακό βιβλίο πελατών είναι πιθανόν να ενταχθούν όλοι όσοι στο παρελθόν τηρούσαν πρόσθετα βιβλία τα οποία καταργήθηκαν το 2013 όπως γιατροί, φυσικοθεραπευτές – αισθητικοί, γυμναστήρια, οίκοι ευγηρίας, πάρκινγκ , συνεργεία και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, φροντιστήρια.
Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η έως τώρα μη ύπαρξη βιβλίου πελατών φαίνεται να διευκόλυνε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας, καθώς ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που θεσμοθετήθηκε το 2019, αλλά και γενικότερα των ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία
- Αποχωρούν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ο αναπληρωτής του
- Κικίλιας: Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας
- Ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο μιλάει ο Ερντογάν
- Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τον διεθνή διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις