Οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7% το 2024, 1,2% το 2025 και 1,4% το 2026
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το δ’ τρίμηνο του 2024, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την τράπεζα, μία ημέρα μετά την απόφαση της να μειώσει τα επιτόκια της – για τρίτη φορά φέτος – κατά 25 μονάδες βάσης, ο πληθωρισμός από 2,4% το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2025 και θα παραμείνει εκεί το 2026. Η τελευταία πρόβλεψη είναι καθοδικά αναθεωρημένη για το 2025 από πληθωρισμό 2% που έβλεπαν οι αναλυτές στην προηγούμενη έρευνα (γ’ τρίμηνο).
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η καθοδική αναθεώρηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για το 2025 αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες για χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.
Οι εκτιμήσεις για το δομικό πληθωρισμό με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω για το 2024, αντανακλώντας τα αποτελέσματα των στοιχείων και τον πιο επίμονο πληθωρισμό υπηρεσιών, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες στη συνέχεια.
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις τόσο για τον βασικό όσο και για το δομικό πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες στο 2%.
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7% το 2024, 1,2% το 2025 και 1,4% το 2026. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι προβλέψεις για το 2025 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα.
Η καθοδική αναθεώρηση για το 2025 αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεταφορά της ασθενέστερης από την προηγουμένως αναμενόμενη ανάπτυξη κατά το β’ εξάμηνο του 2024, ενώ το αναμενόμενο τριμηνιαίο προφίλ ανάπτυξης στη συνέχεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την ανάπτυξη παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,3%.
Τέλος, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα είναι κατά μέσο όρο 6,5% το 2024 και το 2025, αλλά θα μειωθεί στο 6,4% το 2026 και στη συνέχεια θα διατηρηθεί στο 6,4% μακροπρόθεσμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις