«Με αφορμή τις δηλώσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρίου Ι. Ντογιάκου, αναφορικά με τα ΜΜΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Τύπος όπως και η Δικαιοσύνη αποτελούν πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η διασφάλιση δε του ρόλου του Τύπου ως μηχανισμού ελέγχου και άσκησης κριτικής σε κάθε μορφής εξουσία αποτελεί δείκτη της ποιότητας της Δημοκρατίας κάθε ευνομούμενης πολιτείας», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας.
«Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει τη σημασία της άσκησης κριτικής, να λησμονεί ότι ο Τύπος σε πλειάδα περιπτώσεων έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αποκάλυψη παράνομων ενεργειών, που σε αντίθετη περίπτωση κινδύνευαν να παραμείνουν ατιμώρητες, ούτε βεβαίως ότι παγκοσμίως υπήρξαν χιλιάδες δημοσιογράφοι που διώχθηκαν, τιμωρήθηκαν και έχασαν την ζωή τους*, στο πλαίσιο της άσκησης του λειτουργήματός τους. Και πάνω από όλα, κανείς δεν μπορεί να επιφυλάσσει για τον εαυτό του ή τον κλάδο, τον οποίο υπηρετεί, μια άτυπη μορφή ασυλίας απέναντι στη δημόσια κριτική. Είναι δε προφανές ότι η όποια κριτική πρέπει να σέβεται τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να είναι αμερόληπτη και να στηρίζεται σε στοιχεία και αποδείξεις.
Η θεσμική λειτουργία του Τύπου δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν και πολύ περισσότερο από εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι οφείλουν να ενεργούν με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και να προασπίζονται τη νομιμότητα. Γενικού περιεχομένου δηλώσεις όπως αυτές που ακούστηκαν στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θίγουν έναν ολόκληρο κλάδο και προκαλούν, δικαιολογημένα κατά την άποψή μας, την εντύπωση μίας αδικαιολόγητης γενικευμένης στοχοποίησης. Για την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών είναι απολύτως σαφές ότι κανένας δεν βρίσκεται πάνω από τον νόμο. Αντίστοιχα, ωστόσο, κανείς δεν εξαιρείται από την άσκηση κριτικής. Και αυτό αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας.
*67 λειτουργοί της ενημέρωσης δολοφονήθηκαν το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (International Federation of Journalists-IFJ).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του επιτελείου του Κιρ Στάρμερ λόγω της υπόθεσης Επστάιν
- Αγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο του Διδυμότειχου
- Ανοιχτή πρόσκληση 360.000 ευρώ για startups και ΜΜΕ σε καινοτόμες λύσεις φυτικών πρωτεϊνών
- Τέλος στην ασυλία των funds ζητά το ΠΑΣΟΚ: “Να επιβληθεί ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια”
- Χαλαρά πέρασε από τις Σέρρες η ΑΕΚ 4-0 τον Πανσερραϊκό για την 20η αγωνιστική της Super League
- Ανετη νίκη για την Τακαϊτσι στην Ιαπωνία, εξασφαλίζει πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών
- Ελπίδες για νίκη επί του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα χάρη σε νέο εμβόλιο
- Aσχημη πτώση για τη γνωστή Αμερικανίδα αθλήτρια του αλπικού σκι, Λίντσεϊ Βον
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








