Οικονομία

Εστιάτορες: Η αύξηση στο 24% του ΦΠΑ στα αναψυκτικά θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε βάρος των καταναλωτών

Η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας της κυβέρνησης για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια, αναφέρει η ΠΟΕΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 24% που σύμφωνα με πληροφορίες εμπεριέχεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Η ΠΟΕΣΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΦΠΑ: Αυξάνεται στο 24% στα αναψυκτικά της εστίασης – Παραμένει 13% σε μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό

Η σχετική απόφαση θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου

Αναστάτωση και ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες της εστίασης δημοσιεύματα βάσει των οποίων στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται πώς ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά (πχ αναψυκτικά) θα αυξηθεί στο 24% από 13%.

Η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα.

Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης.  

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

close menu