"Είναι ένας τρόπος, ώστε έμπειροι γιατροί να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στους νεότερους γιατρούς"
Παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας και νοσοκομειακών φαρμακοποιών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών δομών, ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Οι ειδικότητες
Με την ρύθμιση για τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ειδικότητα αναισθησιολογία, χειρουργική θώρακος, εσωτερική παθολογία, γαστρεντερολογία, νεφρολογία, ακτινολογία, ιατρική βιοπαθολογία, εργαστηριακή ιατρική, πνευμονολογία-φυματιολογία, γενικής ιατρικής, ενδοκρινολογία, ακτινοθεραπευτική ογκολογία, παθολογική ογκολογία, αγγειοχειρουργική, αλλεργιολογία, παθολογική ανατομική, αιματολογία, πυρηνική ιατρική, καρδιολογία, οφθαλμολογία, κυτταρολογία, ρευματολογία, ψυχιατρική και ψυχιατρική παίδων, μπορεί να παραταθεί η παραμονή τους στην υπηρεσία.
Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και επισήμανε ότι η δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσία, πρέπει να αφορά όλες τις ειδικότητες, «ώστε οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, έως ότου πληρωθούν οι κενές θέσεις».
«Είναι ένας τρόπος, ώστε έμπειροι γιατροί να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στους νεότερους γιατρούς. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως των χειρουργών», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση νέων γιατρών «ιδίως εκείνων που έφυγαν στο εξωτερικό».
«Με δεδομένο ότι έχει αναστραφεί η δημογραφική πυραμίδα στη χώρα μας, με δεδομένο ότι οι γιατροί σπανίως σταματούν να εργάζονται στα 67 τους χρόνια – αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία – και δεδομένου ότι υπάρχουν και ανάγκες στο σύστημα, κατανοούμε το τι μπορεί αυτή η ρύθμιση να εξυπηρετεί.
Όμως έχει μία παράμετρο μέσα, η οποία θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση νέων ανθρώπων και αυτό είναι η παραμονή στη διευθυντική θέση», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Η παράταση του εργασιακού βίου, πρέπει να αφορά όλες τις ειδικότητες ιατρών, συμφώνησε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διανομή 1,45 εκατ. ευρώ από πτώχευση MALCO HELLAS ΑΒΕΤΤΕ σε δημόσιο και servicers
- Μήνυμα βιομηχάνων από την Αμβέρσα: «Χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει ισχυρή Ευρώπη»
- 95 Χρόνια Παπαστράτος: Από την καπνοβιομηχανία του 1930 στο εξαγωγικό hub καινοτομίας
- ΣΕΒ και ΣΒΣΕ συνυπογράφουν τη Διακήρυξη της Αμβέρσας για μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκή βιομηχανίας
- Μetlen: Νέα βουτιά στο Λονδίνο, βαρύ το τίμημα αξιοπιστίας από τη διάψευση προβλέψεων της διοίκησης
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με πτώση, «ξέφυγε» μόνο ο FTSE 100 – Άλμα 8,4% από Siemens Energy
- Chevron, Eni, QatarEnergy και Repsol στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Λιβύης
- Bally’s Intralot: Αγόρασε επιπλέον 900.000 ίδιες μετοχές συνολικής αξίας 877,980 ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








