Στο σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, στο άρθρο 82, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά το λεγόμενο “Ειδικό Τέλος ΑΠΕ”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.
_x000D_
Αναλυτικά:
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Μια λιγότερο στρεβλή ρύθμιση θα μπορούσε να είναι η εξής:
_x000D_
α). Για σταθμούς που έχουν συνάψει ή πρόκειται να συνάψουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016, ή Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του άρθρου 12 του ν. 3468/2006, ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας προ της θέσης σε ισχύ του ν. 3468/2006 ή έχουν επιλεγεί ή πρόκειται να επιλεγούν για ένταξη σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, καθώς και ειδικά για σταθμούς που μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016, εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, το ειδικό τέλος αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) επί της Τιμής Αναφοράς για την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή στο Δίκτυο Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού (ΜΔΝ).
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Επίσης, στις εξαιρέσεις από την επιβάρυνση του ειδικού τέλους θα πρέπει να περιληφθούν όλοι οι αυτοπαραγωγοί και όχι μόνο οι αυτοπαραγωγοί του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 (που αφορά τον ενεργειακό συμψηφισμό). Έτσι προτείνουμε η σχετική ρύθμιση να διαμορφωθεί ως εξής:
_x000D_
Εξαιρούνται από την επιβάρυνση του ειδικού τέλους:
_x000D_
α) σταθμοί ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια, ανεξαρτήτως ισχύος,
_x000D_
β) σταθμοί ΑΠΕ που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς,
_x000D_
γ) φωτοβολταϊκοί σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη του ενός (1) MW,
_x000D_
_x000D_
δ) φωτοβολταϊκοί σταθμοί οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν ήδη συνάψει σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016 ή Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του άρθρου 12 του ν. 3468/2006, ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας προ του ν. 3468/2006 ή έχουν επιλεγεί για ένταξη σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, πλην των φωτοβολταϊκών σταθμών που λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση με βάση τον ν. 4414/2016, ύστερα από συμμετοχή τους σε κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Cosmote Telekom: Συμμετείχε στον πρώτο 5G+ ευρωπαϊκό ψηφιακό διάδρομο
- Η Ισπανία κλείνει τον εναέριο χώρο της σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη
- Sysco: Εξαγοράζει με 29,1 δισ. δολάρια την Jetro Restaurant Depot
- ΔΕΔΔΗΕ: Από 1η Απριλίου το θερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Διευκρίνιση/ Επεξήγηση Προτεινόμενου Διανεμόμενου Μερίσματος
- Τραμπ: Θα «εξαλείψουμε» τις πετρελαιοπηγές του Ιράν και το νησί Χάργκ εάν δεν ανοίξουν «άμεσα» τα Στενά του Ορμούζ
- Πρόταση Ζελένσκι στη Μόσχα για “ενεργειακή παύση πυρός” υπό το βάρος της πετρελαϊκής κρίσης
- Η Google επεκτείνει το Search Live παγκοσμίως σε περισσότερες από 200 χώρες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








