Στην κορυφή των χωρών που έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο Γιούνκερ και αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων βρίσκεται η Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕπ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αυτήν την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αναμένεται να κινητοποιήσει 256,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.
Οι συμφωνίες που εγκρίνονται βάσει του ΕΤΣΕ αφορούν συνολική χρηματοδότηση ύψους 51,1 δισ. ευρώ και στα 28 κράτη μέλη. Περίπου 539.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Τον Δεκέμβριο, οι πέντε πρώτες χώρες κατά σειρά επενδύσεων, ανάλογα με το ΑΕΠ είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επίσης, αυτήν την εβδομάδα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την έγκριση του κανονισμού για την παράταση της λειτουργίας και την ενίσχυση του ΕΤΣΕ, του κεντρικού πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.
Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: Οι υποστηριζόμενες από το ΕΤΣΕ επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα θα αυξήσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,7 % και θα δημιουργήσουν περίπου 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2020. Σήμερα, χάρη στο ΕΤΣΕ 2.0, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Το επενδυτικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα επιτυχές όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, καθώς αναμένεται ήδη 539.000 μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους».
– Η συνεργασία Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τα έτη 2016 και 2017 συμφωνήθηκαν με την τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017.
Για τα επόμενα τρία χρόνια δρομολογήθηκαν συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΑΕ: Ιρανικοί πύραυλοι προκάλεσαν πυρκαγιά σε βάση που φιλοξενεί γαλλικές δυνάμεις
- Τηλεδιάσκεψη Γεραπετρίτη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων σε Ιράν και Μ. Ανατολή για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων
- Παχλαβί: Ο θάνατος του Χαμεϊνί δεν είναι «το τέλος»
- Ο Νετανιάχου ανακοινώνει εντατικοποίηση των επιθέσεων στην Τεχεράνη
- Πυροβολισμοί στο Όστιν του Τέξας με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
- Κρίση στο Ιράν: “Έδαφος” για συντονισμένη δράση ψάχνουν Τουρκία και Σαουδική Αραβία
- ΗΠΑ: Μακελειό σε μπαρ στο Όστιν με 3 νεκρούς και 17 τραυματίες
- Χάποελ Τελ Αβίβ: «Η ομάδα είναι στο Ελάτ και θα ταξιδέψει στην Αθήνα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








