"Κλείσαμε καταρχήν συμφωνία με την ΕΤΕπ προς αυτό", διαβεβαίωσε ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάτζους
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της υποδομής για την προσεχή εγκατάσταση μονάδας των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας στη Λιθουανία, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση του κράτους της Βαλτικής.
«Κλείσαμε καταρχήν συμφωνία με την ΕΤΕπ» προς αυτό, διαβεβαίωσε ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάτζους στο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του.
Η κατασκευή της βάσης θα γίνει με σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που θα συγχρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό θεσμό, εξήγησε.
Κατά τον κ. Σάτζους, η ΕΤΕπ θα διαθέσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για την υποδομή, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να εγκαταστήσει μόνιμα ετοιμοπόλεμη και επιχειρησιακά ανεξάρτητη μονάδα των ενόπλων δυνάμεών της στη Λιθουανία, κράτος μέλος του NATO και της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ταξιαρχία προβλέπεται να έχει ως και 5.000 μέλη και να είναι επιχειρησιακή το 2027.
Η μονάδα σχεδιάζεται να στρατωνίζεται σε νέα εγκατάσταση, η οποία θα διαθέτει πεδίο γυμνασίων, στην Ρούντνινκαϊ, κοντά στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- CVC: Μείωση κεφαλαίου και μέρισμα από Vivartia
- Οι δύο λύσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που δίνει το υπουργείο Οικονομικών
- Κομισιόν: Κάνει πίσω για την απαγόρευση νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων
- Πεσκόφ: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό δεν προμηνύει τίποτα καλό
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες λόγω πιέσεων στον αμυντικό κλάδο
- ΟΠΑΠ: Γενική Συνέλευση για τη Στρατηγική Συγχώνευση με Allwyn
- Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, γιατρούς επαρχίας, ανακαινίσεις με επιδότηση 90%
- Ουγγαρία: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για παράδοση 400 εκατ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








