Επιχειρήσεις

Eunice Group: Εισέρχεται στα ακίνητα παράλληλα με τις επενδύσεις σε data centers, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο

Financialreport.gr

O Πρόεδρος της Eunice, Γιώργος Καλαβρουζιώτης

Με φόντο έργα σε εξέλιξη σε Αμύνταιο και Κρήτη

Επενδύσεις στο χώρο των ακινήτων, παράλληλα με αυτές στα data center, το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας σχεδιάζει η εταιρεία ενέργειας Eunice Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα δραστηριότητα της εταιρείας έρχεται μέσα από την επιχειρηματική οντότητα με την επωνυμία Εunice Business Real Estate, η οποία έχει έδρα την περιοχή του Αμαρουσίου και αρχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ. Επικεφαλής της εταιρείας αυτής είναι ο Πρόεδρος της Eunice Group Γιώργος Καλαβρουζιώτης,  ο οποίος και κατέβαλε τις σχετικές εισφορές.

Στο στόχαστρο της νέας εταιρείας είναι η αγοραπωλησία ακινήτων και οι χρηματομεσιτικές υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων που προορίζονται και μη για κατοίκηση.

Παράλληλες επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, επενδύσεις πάνω από 300 εκατ. ευρώ δρομολογεί ήδη από το 2025 η Eunice Energy Group που αφορούν δύο projects στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, ένα κέντρο δεδομένων (data center) και μία μεγάλη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) στο Αμύνταιο Φλώρινας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται πάνω από δύο δεκαετίες σε έργα τεχνολογίας και ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό, με έργα ανάπτυξης 100 MW ήδη, και σε εξέλιξη δομές 1650 ΜW. Έχει, δε, εξειδίκευση σε έργα ΑΠΕ και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όμως τα τελευταία χρόνια ανοίγεται και σε πιο πολύπλοκα έργα τεχνολογικής αιχμής.

Ενδεικτικό είναι ότι το κέντρο δεδομένων που θα κατασκευάσει στο Αμύνταιο, ισχύος 5 MW, είναι το πρώτο στην περιοχή και αποτελεί επένδυση ύψους 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί και στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με επιδότηση 15,7 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες για την κατασκευή του κέντρου δεδομένων της Eunice εκτιμάται ότι θα εκκινήσουν μέσα στην τρέχουσα χρονιά, θα διαρκέσει 12-14 μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα απασχοληθούν 200 εργαζόμενοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, το project «Ptolemaida BESS», ένα έργο μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), μια επένδυση 280 – 300 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας 250 MW, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει 300 άτομα στη φάση της κατασκευής και 100 σε εκείνη της λειτουργίας, με την υλοποίησή του να εκτιμάται σε 2 έτη (από το διάστημα έναρξης των εργασιών).

 Πρωτοποριακή ”κοιλάδα υδρογόνου” στην Κρήτη, επένδυση 11 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Eunice από το 2023 δρομολογεί και τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου πράσινου υδρογόνου, μίας ‘’κοιλάδας’’ υδρογόνου από τον όρο hydrogen valley, που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, ο οποίος θα συμβάλλει στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών με πράσινο αποτύπωμα, με τη σύμπραξη σημαντικων partners από την ακαδημαϊκή και εμπορική ενεργειακή κοινότητα και με τη γενναία χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το έργο κοιλάδας υδρογόνου, με την επωνυμία Crave H2, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Αθερινόλακκος στη Σητεία της Κρήτης, μια περιοχή με μεγάλη ενεργειακή σημασία τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2028.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Eunice, Γιώργο Πεχλιβάνογλου, «πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για το πως το πράσινο υδρογόνο μπορεί να ενταχθεί στην πραγματική οικονομία, με στόχους την δημιουργία και αποθήκευσή του για χρήση στις μεταφορές, όπως πχ στα λεωφορεία, στη ναυτιλία, με χρήση στον θαλάσσιο χώρο και στη δημιουργία αποθηκευτικού χώρου για τη μετατροπή του σε ρεύμα».

Κατά όσα υπογράμμισαν τα στελέχη της εταιρείας, ο όμιλος Εunice είναι ο συντονιστής και leader της κοινοπραξίας του έργου, με τη λίστα των partners να συμπληρώνουν η Industrie De Nora, ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, η Ballard Power Systems Europe, κατασκευαστής προϊόντων κυψελών καυσίμου PEM σε ποικίλες αγορές και εφαρμογές, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχοντας ενεργά στις ρυθμιστικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές του έργου.

Στο έργο, επίσης συμμετέχουν η Solmar Tours, το Politecnico di Torino, ένα κορυφαίο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και το ερευνητικό τμήμα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu