Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου είναι τα τελευταία θύματα του «ελληνικού Watergate», ενός σκανδάλου υποκλοπών που συγκλονίζει την Αθήνα εδώ και μήνες, γράφει το Euractiv.
Επικαλείται πηγές που δήλωσαν ότι ομάδα της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την χθες Πέμπτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote.
Το Euractiv έμαθε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Εν τω μεταξύ, η ανεξάρτητη αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας, Ισίδωρος Ντογιάκος, φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, σύμφωνα με το Euractiv. Αρκετές πηγές, υποστηρίζει το Euractiv, επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους εξουσία και επέμειναν στον έλεγχο. Η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.
Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Παρά τις εκκλήσεις να τερματιστεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από το δικαστικό σώμα και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο.
Ο Γιώργος Κύρτσος, με δήλωσή του στο Documento, χαρακτηρίζει χουντική τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Ισίδωρου Ντογιάκου.
Ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι δεν παρεμπόδισε έλεγχο της ΑΔΑΕ ούτε αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της Αρχής εξέδωσε η Cosmote. Όπως αναφέρει η εταιρεία εξέφρασε προβληματισμό για τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα.
Η πλήρης ανακοίνωση της Cosmote έχει ως εξής:
“Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται.
Η ανακοίνωση της Cosmote έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος του euraktiv σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία φέρεται να επιχείρησε να σταματήσει έλεγχο της ΑΔΑΕ μετά από αίτημα των κ.κ Κύρτσου και Τέλογλου για να μάθουν αν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις