Ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι ένας «νεκρός άνδρας που περπατά» (dead man walking) αφού ηγήθηκε μιας αποτυχημένης εξέγερσης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον Ιαν Μπρέμερ, πρόεδρο του Eurasia Group.
Η ένοπλη εξέγερση του Σαββατοκύριακου από τον Πριγκόζιν, έναν πρώην σύμμαχο του Πούτιν που ίδρυσε την ιδιωτική ομάδα πολιτοφυλακής Wagner, θεωρήθηκε ευρέως ως η μεγαλύτερη απειλή για την 23χρονη κυριαρχία του Ρώσου προέδρου στην εξουσία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το επεισόδιο αποκάλυψε «ρωγμές» στο Κρεμλίνο που δεν είχαν δει στο παρελθόν.
Ο Πριγκόζιν είναι «ένα είδος νεκρού που περπατά σε αυτό το σημείο», είπε ο Μπρέμερ τη Δευτέρα στο «Squawk Box Asia». «Θα εκπλαγώ πολύ που θα είναι ακόμα μαζί μας σε λίγους μήνες».
Όποιος, όμως, πιστεύει ότι ο Πούτιν ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος της αποχώρησης από την εξουσία, πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι δεν είμαστε εκεί. «Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από αυτό που του έκανε ο Πριγκόζιν», πρόσθεσε ο Μπρέμερ. «Μου είναι αδιανόητο ότι ο Πούτιν θα του επιτρέψει να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο».
Η πορεία των μαχητών της Wagner προς τη Μόσχα ανάγκασε το Κρεμλίνο να προσπαθεί να προστατεύσει την πρωτεύουσα αφού οι μισθοφόροι φέρεται να κατέλαβαν, μέσα σε λίγες ώρες, τον έλεγχο της νοτιοδυτικής ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον.
Το Ροστόφ είναι στρατηγικά συμβολικό ως έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας για τον ρωσικό στρατό, ως κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και διοίκησης για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ως μέρος της συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν θα εξοριστεί στη Λευκορωσία. Το Κρεμλίνο συμφώνησε να αποσύρει την ποινική υπόθεση κατά του Πριγκόζιν, σύμφωνα με το κρατικό ελεγχόμενο πρακτορείο TASS.
«Προφανώς αυτό δείχνει ένα επίπεδο αδυναμίας άνευ προηγουμένου για τον πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Μπρέμερ. «Αλλά την ίδια στιγμή, ενώ ο Πούτιν δοκιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό, δεν υπήρξε ούτε μία υψηλού επιπέδου αποστασία από τον ρωσικό στρατό, από τη ρωσική κυβέρνηση ή από τους Ρώσους ολιγάρχες. Ετσι όποιος πιστεύει ότι ο Πούτιν ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος του να χάσει την εξουσία, πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν είμαστε εκεί», πρόσθεσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Εκτίναξη 56,4% στο κόστος καυσίμων για τις αεροπορικές εταιρείες τον Μάρτιο
- Prodea: Το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας πρότασης για μετατροπή ομολογιών σε μετοχές
- Δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς καλούν σε διαπραγμάτευση Ryanair και Fraport
- Ευρωπαϊκές αγορές: Άλμα 2,22% και υψηλό σχεδόν 3 εβδομάδων
- Θλίψη για την πρόωρη απώλεια του Θεόδωρου Μόσχου 49 ετών, CEO του SMERemediumCap
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- BriQ Properties: Δωρεάν διάθεση 38.000 ιδίων μετοχών σε στελέχη
- ΔΑΑ: Στα 9,02 εκατ. οι επιβάτες το α΄τετράμηνο με ετήσια άνοδο 5,9% – Οριακά με +1% ο Απρίλιος
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








