Κατά το μήνα των κεφαλαιακών περιορισμών, η Eurobank προχώρησε στην έκδοση 170.000 νέων χρεωστικών καρτών, με μηνιαίο μέσο όρο τις 10.000 πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος και χρήση των χρεωστικών καρτών στα τερματικά POS. Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία
_x000D_
Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, εκτιμά η Eurobank, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης.
_x000D_
Ακόμα πιο ουσιαστικά όμως, αυτές οι εξελίξεις, θα συμβάλλουν στη μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε παρόμοια κατεύθυνση προβληματίστηκε και η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογώντας την εισαγωγή ενός άνω ορίου 70Euro για κάθε συναλλαγή με μετρητά στα τουριστικά νησιά. Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έμεινε εκτός της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, και πραγματικά πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.
_x000D_
Στη χώρα μας, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, (δηλ. 40 δις ευρώ). Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωση της κατά 5 δις ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δις ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων). Άρα η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας. Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κάγια Κάλας: Από Σεπτέμβριο το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- ΗΠΑ: Άλλες 407 κατηγορίες προϊόντων στη λίστα δασμών χάλυβα και αλουμινίου
- Black Hills και NorthWestern Energy δημιουργούν επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 15,4 δισ. δολαρίων
- ΕΧΑΕ: Στο 1,17% το έμμεσο ποσοστό της Morgan Stanley
- Φινλανδία: Νεκρός 30χρονος βουλευτής μέσα στο κοινοβούλιο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη, απώλειες οι αμυντικές μετοχές
- Στη Μόσχα πρότεινε ο Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι
- Μπέσεντ: Η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να αποκτήσει μερίδιο στην Intel
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις