Καθαρά κέρδη 27 εκ. ευρώ ανακοίνωσε για το Α΄ τρίμηνο του 2019 η Eurobank.
_x000D_
Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας, αναφέρει: «Η πλήρης υλοποίηση του επιταχυνόμενου σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας εντός των χρονοδιαγραμμάτων παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Η συγχώνευση με τη Grivalia, που αποτελεί το πρώτο ορόσημο στον οδικό μας χάρτη, ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς καμία καθυστέρηση. Με τη συγχώνευση ο συνολικός δείκτης CAD ανέρχεται στο 18,2%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στον κλάδο, και που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχουμε ανακοινώσει.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, έχουμε λάβει δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (με την κωδική ονομασία Pillar) ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ καθώς και μη δεσμευτικές προσφορές για την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαφόρων χαρτοφυλακίων ύψους περίπου 7,5 δισ.ευρώ (με την κωδική ονομασία Cairo) και για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην FPS, που είναι η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά. Επιπροσθέτως, ο οίκος DBRS, ανακοίνωσε προσωρινή αξιολόγηση για τις ομολογίες ανώτερης διαβάθμισης του χαρτοφυκαλίου Pillar, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συναλλαγή την πρώτη ελληνική συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαθέτει δημόσια αξιολόγηση. Έχοντας εξασφαλίσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον κινούμαστε προς την επόμενη φάση, να λάβουμε δηλαδή δεσμευτικές προσφορές για το Cairo και την FPS εντός του Ιουλίου και να επιλέξουμε τον προτιμώμενο πλειοδότη και για τις τρεις συναλλαγές.
Τα αποτελέσματα μας στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι υποστηρικτικά των προσπαθειών μας. Η Τράπεζα βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία κερδοφορίας, με προ – προβλέψεων κέρδη στα 205 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Η ρευστότητα εξακολούθησε να βελτιώνεται καθώς η καταθετική μας βάση αυξήθηκε κατά 340 εκατ. ευρώ κυρίως από την ελληνική αγορά αλλά και τις διεθνείς μας δραστηριότητες που έχουν σταθερή συμβολή στην κερδοφορία της Τράπεζας. Σχετικά με το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), το συνολικό χαρτοφυλάκιο μειώθηκε κατά 150 εκατ.ευρώ καθώς συνεχίζεται ο αρνητικός σχηματισμός, οδηγώντας, το σχετικό δείκτη NPE κάτω από τα επίπεδα του 36,7%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό στον ελληνικό κλάδο, και το δείκτη κάλυψης στο 53,8%.
Στηριζόμενοι στις επιδόσεις μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλες τις πτυχές του σχεδίου μας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε βάλει και να αποκαταστήσουμε όλους τους βασικούς δείκτες της τράπεζας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών, στο τέλος του 2021, σύμφωνα με το στόχο μας. Καθώς το σχέδιο για την εξυγίανση του ισολογισμού μας θα εκτελείται βάσει προγραμματισμού, θα επικεντρωνόμαστε σταδιακά ολοένα περισσότερο προς τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την αύξηση των χορηγήσεων, την ανάπτυξη εργασιών σε όλα τα πεδίαπου υποστηρίζουν τα έσοδα από προμήθειες και τον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους».
_x000D_
Μεταξυ των οικονομικων στοιχείων που ανακοινώθηκαν ξεχωρίζουν:
_x000D_
– Οργανικά κέρδη προ προβλέψεων 191εκ.ευρώ
– Αρνητικός σχηματισμός νέων NPEs κατά 115εκ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση
– Μείωση των συνολικών NPEs κατά 150εκ. ευρώ έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2018
– Μείωση του δείκτη NPEs σε 36,7%
– Αύξηση των προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε 53,8%
– Αύξηση καταθέσεων κατά 340εκ. ευρώ έναντι του Δ΄ τριμήνου 2018.
– Δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 15,7% και συνολικής επάρκειας 18,2%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ερντογάν σε Μερτς: «Στη Γερμανία δεν βλέπετε τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα;»
- Λαγκάρντ: Η αύξηση των αμυντικών δαπανών μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό
- Μπουζνά (Euronext): Στόχος η ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών
- DRUCKFARBEN: Εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις του εργοστασίου του στη Χαλκίδα
- Οι ευρωβουλευτές απειλούν να απορρίψουν τον προϋπολογισμό 2028-2034 αν δεν κάνει αλλαγές η φον ντερ Λάιεν
- Wall Street: Μεικτά πρόσημα μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας – Βουτιά 12% από Meta
- Aegean: Νέο πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους – Αιτήσεις έως 21 Δεκεμβρίου
- Capital Clean Energy Carriers: Αυξημένα 43,5% τα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








