Η ΕΕ ετοιμάζει μια προσφορά για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η αγορά LNG
Προειδοποιήσεις κατά των βεβιασμένων κινήσεων στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, απέστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εισερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μπούμε σε έναν τιτάνιο κύκλο αντιποίνων και προστατευτισμού, το οποίο θα προσθέσει σημαντικό κόστος και επιβαρύνσεις», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Τζακ Τσέιμπερς στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των ομολόγων του στην ΕΕ.
Ο Τραμπ ορκίσθηκε σήμερα Δευτέρα (20/1), λίγο πριν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καθίσουν για δείπνο στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν τις διατλαντικές σχέσεις. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει με επανεκκίνηση των εμπορικών πολέμων σε όλο τον κόσμο. Μετά τις επανειλημμένες επικρίσεις του κατά της ΕΕ για τις πρακτικές της, οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται και συζητούν πώς θα μπορούσαν να απαντήσουν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιόργκ Κούκις κάλεσε την Ευρώπη να «εμπλακεί εποικοδομητικά» με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια βήματα θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποψινή συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί ασφαλώς σε συγκεκριμένα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποια μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι η οικονομία της Γερμανίας που βασίζεται στις εξαγωγές είναι μία από τις πιο ευάλωτες και εκτεθειμένες στις επιπτώσεις των εμπορικών δασμών
«Με πνεύμα εταιρικής σχέσης προσεγγίζουμε τη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά φυσικά πρέπει να δούμε ποιες συγκεκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η ΕΕ ετοιμάζει μια προσφορά για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα έχει καταρτίσει έναν κατάλογο πιθανών δασμών προκειμένου να απαντήσει στον Τραμπ.
«Αντί να επικεντρωνόμαστε στα αντίποινα, θα πρέπει στην πραγματικότητα να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις της Ευρώπης, στις προκλήσεις σχετικά με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, το αυξανόμενο χάσμα παραγωγικότητας που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ. Επεσήμανε επίσης το υψηλότερο ενεργειακό κόστος της ΕΕ και τους πιο επαχθείς κανονισμούς.
Για τον Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρο του Eurogroup, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν η μία την άλλη και να διατηρήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.
«Η Αμερική εξακολουθεί να χρειάζεται συμμάχους και η Ευρώπη μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους συμμάχους», δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξή του. «Πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή τη νέα σχέση από ισχυρότερη θέση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bloomberg: Ο Τραμπ ζητά εξηγήσεις από τον Ορμπαν για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
- Τουρνουά Ακρόπολις: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Λετονία (20:00) στο ΟΑΚΑ
- Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Αύξηση 7,7% στις κρατήσεις τον Ιούλιο
- Η Μόσχα υποβαθμίζει τις συνομιλίες με Ζελένσκι και ο Τραμπ λέει ότι ο Πούτιν μπορεί να μην θέλει συμφωνία
- MyCoast: Χιλιάδες οι καταγγελίες με τις περισσότερες σε Χαλκιδική και Ανατολική Αττική
- Ηλεκτροκίνηση: Τα οχήματα δεν βλάπτουν το περιβάλλον, η φόρτιση όμως το ρυπαίνει
- ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του 2026
- H διπλωματία της μόδας: Ποιος είναι ο σχεδιαστής πίσω από τη νέα εικόνα του Ζελένσκι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις