Από τα προϊόντα που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι το γάλα (+12,6%) και τα αυγά (+10,7%), ενώ ισχυρή μείωση καταγράφηκε με 43,5% στο ελαιόλαδο
Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,6% το α΄τρίμηνο του 2025, σηματοδοτώντας ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αυξήσεων τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση κατά 7,1%.
Η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και δεν σχετίζονται με επενδύσεις – όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές – αυξήθηκε επίσης, αν και πολύ ελαφρά (0,2%). Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση της μέσης τιμής των γεωργικών εισροών από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Από τα προϊόντα που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι το γάλα (+12,6%) και τα αυγά (+10,7%), ενώ ισχυρή μείωση καταγράφηκε με 43,5% στο ελαιόλαδο.
Μεταξύ των βασικών γεωργικών προϊόντων, σημειώθηκαν απότομες αυξήσεις τιμών για το γάλα (+12,6%), τα αυγά (+10,7%) και τα δημητριακά (+9,6%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αντίθετα, σημειώθηκαν απότομες μειώσεις για το ελαιόλαδο (-43,5%), τις πατάτες (-13,4%) και τα χοίρεια κρέατα (-11,2%).
Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα κτηνιατρικά έξοδα (+3,0%), με πιο μέτριες αυξήσεις στα λιπάσματα (+0,9%) και στην ενέργεια και τα λιπαντικά (+0,7%).
Οι τιμές αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ
Οι αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2024 ήταν εκτεταμένες. Από τις 23 χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν αυξήσεις τιμών, οι πιο έντονες τιμές σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+19,3%), το Λουξεμβούργο (+15,6%) και την Ουγγαρία (+14,6%).
Αντιθέτως, οι τιμές μειώθηκαν στην Ισπανία (-9,7%), την Ελλάδα (-7,1%), την Πορτογαλία (-2,8%) και τη Μάλτα (2,0%).
Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, 14 χώρες κατέγραψαν αυξήσεις στις τιμές το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+6,8%), την Ολλανδία (+6,2%) και τη Ρουμανία (+5,8%).
Αντιθέτως, η Λιθουανία (-5,0%), η Κύπρος (-3,8%) και η Λετονία (-3,6%) κατέγραψαν τους πιο απότομους ρυθμούς μείωσης των τιμών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δασμοί: Λήγει αύριο η προθεσμία Τραμπ – Ποιες χώρες έχουν κάνει συμφωνία, ποιες είναι σε «εκκρεμότητα»
- Πιερρακάκης: “Αυστηροποίηση των ποινών για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου”
- Επίδομα παιδιού Α21: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις μέχρι και τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου
- Mediobanca: Αύξηση κερδών 2,9% στα 336,9 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο χρήσης
- Θέλεις να εγκατασταθείς στον Έβρο: Από σήμερα αιτήσεις για όχι και τόσο γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση
- ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή πτώση 4,4% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Μάιο – Η μεγαλύτερη (-5,5%) στα τρόφιμα
- Υπόθεση Τριαντόπουλου: Κληρώθηκαν στη Βουλή τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου
- Hellenic Train: Με λεωφορεία Θεσσαλονίκη – Σέρρες λόγω έκτακτων τεχνικών εργασιών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις