Οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία (+290%), ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και στα ενοίκια (+109%)
Το δ΄ τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2024. Σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% και τα ενοίκια κατά 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Κατά την τελευταία δεκαετία, μεταξύ 2015 και τρίτου τριμήνου του 2025, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 64,9% και τα ενοίκια κατά 21,8%.
Όσον αφορά τα εθνικά δεδομένα, κατά τη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2025 με το 2015, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 25 από τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία (+290%) και έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 12 χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Πορτογαλία (+180%), τη Λιθουανία (+168%) και τη Βουλγαρία (+157%). Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (-3%).
Κατά την ίδια περίοδο, τα ενοίκια αυξήθηκαν και στις 27 χώρες της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην Ουγγαρία (+109%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+88%) και την Ιρλανδία και την Πολωνία (και οι δύο +76%).
Οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη και την ΕΕ
Το δ΄ τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρώνται με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 5,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,5% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τρίτο τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,1% και 5,4% στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ , αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2025, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Εξελίξεις τιμών κατοικιών στα κράτη μέλη της ΕΕ
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μία χώρα παρουσίασε ετήσια μείωση στις τιμές των κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και είκοσι πέντε παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Η πτώση καταγράφηκε στη Φινλανδία (-3,1%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+21,2%), την Πορτογαλία (+18,9%) και την Κροατία (+16,1%).
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε τρία κράτη μέλη, παρέμειναν σταθερές σε ένα ( Κύπρος ) και αυξήθηκαν σε είκοσι δύο κράτη μέλη. Οι μειώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία (-0,7%), τη Φινλανδία (-0,5%) και την Εσθονία (-0,3%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+5,1%), την Ουγγαρία (+4,2%) και την Πορτογαλία (+4,0%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ετήσια συνάντηση της Λέσχης Bilderberg το 2026 και οι τρεις Έλληνες συμμετέχοντες
- Ο Πέτερ Μαγιάρ νικητής των εκλογών στην Ουγγαρία
- Συνελήφθη κι άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία
- Προβάδισμα Πέτερ Μαγιάρ στις εκλογές στην Ουγγαρία
- Ουγγαρία: Δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν τις εκλογές, δίνουν καθαρό προβάδισμα στην Tisza του Péter Magyar
- Έκλεισαν οι κάλπες στην Ουγγαρία
- Ουγγαρία: Κλίμα σύγκρουσης γύρω από τις κάλπες καθώς ο Όρμπαν απειλείται για πρώτη φορά σοβαρά
- Ισραήλ: Στα 7,25 δισ. δολάρια το μέχρι τώρα κόστος του πολέμου με το Ιράν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








